България е на първо място с 97% по оползотворяване на

...
България е на първо място с 97% по оползотворяване на
Коментари Харесай

Танева: На първо място сме в Европа по събиране на опаковки от растителна защита

България е преди всичко с 97% по оползотворяване на опаковки от растителна отбрана. Това разгласи при откриването на годишната конференция „ За чисто земеделие и сигурна околна среда “ земеделският министър Десислава Танева.

 © БГНЕС
Танева добави още, че бизнесът има желание да надгради системата за разделно събиране, а министерството ще търси благоприятни условия досегашните положителни практики да бъдат подкрепени по линия на новата стратегия за селскостопанска политика.

Председателят на Асоциация растителнозащитна промишленост България и уредник на конференцията Детелин Куцаров изясни, че системата за събиране и ръководство на опаковки от артикули за растителна отбрана е стартирала през 2013 година

„ Започнахме да приказваме за такава система през 2009 година Системите в Европа работят по разнообразни способи и по тази причина ние избрахме тази, която най-добре се вписва у нас “, съобщи той и добави, че поддръжката на промишлеността от страна на страната е инвестиция в българското земеделие. Той добави още, че секторът желае да бъде виновен към околната среда и крайния потребител.

Днешният триумф системата реализира единствено за 6 години след въвеждането й в България, до момента в който междинните данни за събираемост в другите страни в Европа през 2017 година са сред 60% и 95% от общото количество опаковки, пуснати на пазара. Това излиза наяве от данните на Европейската асоциация за растителна отбрана.

Стана ясно още, че годишно у нас се преработват стотици тонове опаковки като от събраните 97% опаковки – 91% са рециклирани, а 9% са обезвредени. Само за година от рециклираните пластмасови опаковки се създават повече от 1000 км. изолационни тръби за оптични кабели, предопределени за създаване на оптични кабелни трасета за телекомуникационната промишленост.
 © БГНЕС
В момента 4000 аграрни стопани непринудено вземат участие в системата.

Преди тя да проработи земеделските стопани са се освобождавали от пластмасовите опаковки посредством изгаряне, закопаване или разбъркване с други боклуци.

„ Чрез системата земеделските производители в България разполагат с безвреден, а и безвъзмезден метод за освобождение от празните пластмасови опаковки. Не инцидентно броят на ползващите системата земеделци, се е нараснал многократно, освен това единствено за 6 години “, добави Куцаров.

В края на форума министърът на земеделието Десислава Танева разгласи Георги Хаджийски от Монтана за „ Най-отговорен аграрни собственик “. Той е събрал и предал най-вече пластмасови опаковки от растителна отбрана.

Зам.-изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните инж. Николай Роснев разгласи, че 2020 е оповестена за година на растителната отбрана и в границите на самодейността ще изясняват на земеделците какво е растителна отбрана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР