България е на първо място по внезапната сърдечна смърт в

...
България е на първо място по внезапната сърдечна смърт в
Коментари Харесай

България е на първо място по внезапна сърдечна смърт в Европа

България е преди всичко по неочакваната сърдечна гибел в Европа . Това стана ясно по време на конференция във връзка старта на осведомителна акция, отдадена на неочакваната сърдечна гибел, проведена от Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология.

Според статистиката единствено един от 10 пациенти, страдащи от синдрома на неочакваната сърдечна гибел може да доближи жив до болничното заведение . Хората, които са застрашени от неочаквана сърдечна гибел са разграничени на две съществени групи - пациенти, при които съществуват съществени рискови фактори (наличие на камерни аритмии, камерна тахикардия - повишен темп на сърцето), само че не са имали събитие, обвързвано с изява на животозастрашаваща аритмия.

 Студът е нездравословен за хората с болно сърце, предизвести кардиолог
Студът е нездравословен за хората с болно сърце, предизвести кардиолог

За обикновено кръвно се приема стойност до 140 на 90

Втората - по-малка група, е от хора, които към този момент са претърпяли сърдечна гибел . За тях вероятността да загинат в околните две години е от порядъка на 15-20%. Единственото лекуване с потвърдена изгода е слагането на кардиовертер-дефибрилатор. Терапията с него понижава ритъмната и общата сърдечна смъртност сред 30% и 40%.

Д-р Васил Трайков - ръководител на сдружението, уточни, че з а предходната година вградените пациенти са 132 души . В Европа приблизително вградените са 97 на един милион.

За да доближи средноевропейските равнища в България с това лекуване би трябвало да бъдат обхванати най-малко 300 души на година . За да бъде изцяло реинбурсирано лекуването с кардиовертер-дефибрилатор нужната сума възлиза на 1,2 млн. лева

В момента електронното устройство , което защищава сърцето от патологични аритмии и работи, сходно на въздушна възглавница на автомобил, се реинбурсира отчасти от НЗОК . Касата заплаща 6 000 лева Цената на устройството варира сред 10 и 14 хиляди лв.. Останалите средства се доплащат от пациента. За да бъде осъществена и първична профилактика на пациентите, за които има открити фактори, които биха довели до неочаквана сърдечна гибел е належащо да бъдат вградени към 600 пациента годишно.

Леталният излаз при неочаквана сърдечна гибел е по-голяма от тази от инсулт, рак на гърдата, рак на белия дроб - взети дружно . Според проучване в Съединени американски щати лекуването с кардиовертер дефибрилатора е стопански по-изгодно. То е животоспасяващо лекуване. Медикаментозното лекуване може да е с по-големи разноски в сравнение с с такова устройство.

Така в Съединени американски щати за лекуване с устройства се разходват 2,3 млн. $ , а за медикаментозно лекуване със стенд или байпас средствата са сред 8-10 милиона $ . Ние сме единствената страна в Европа, която не реинбурсира изцяло лекуването с устройството . 100% му реинбурсация е обезпечено в страни като Сърбия, Македония и Унгария.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР