България е на първите места в ЕС сред държавите, чиито

...
България е на първите места в ЕС сред държавите, чиито
Коментари Харесай

Медицинските разходи са голяма тежест за една трета от домакинствата у нас

България е на първите места в Европейски Съюз измежду страните, чиито жители считат, че медицинските разходи като заплащането на прегледи или лекуване са огромна тежест за семействата, сочат данни на Евростат за 2017 г. 

32% от участниците в изследването у нас са показали, че парите за здраве са в тежест за фамилния бюджет. Това ни слага на второ място по този индикатор - след Кипър с 39%. 

След България следват Италия и Латвия, където надлежно 29% и 28% от хората считат, че медицинските разходи представляват финансова тежест. 

Едва 15,4% от българите са показали, че медицинските разноски не съставляват тежест за фамилния бюджет. Над половината българи - 52,7%, пък показват, че разноските за прегледи и лекуване са до известна степен в тежест за фамилиите.

В другия завършек на класацията по този индикатор са Дания, Словения и Швеция - 86% от жителите на тези страни не считат, че медицинските разходи са в тежест за фамилния бюджет. Те са следвани от Естония - с 85%, и Франция - с 84%.



В рамите на целия Европейски Съюз повече от половината поданици - 55%, показват, че не считат медицинските разноски за тежест. Като тежест тези разходи посочват 11% от жителите на Европейски Съюз, а за 34% от хората те съставляват тежест до някаква степен.

Близо половината от жителите на Европейски Съюз - 48%, не считат и разноските за дентална помощ за тежест за фамилния бюджет. Голяма тежест са тези разноски за 17% от хората, сочи изследването. На първо място и по този индикатор в Кипър, където 47% от хората показват този вид разноски като тежест. В другия завършек на класацията пък е Дания, където 77% от хората не считат тези разноски за тежест. 

У нас като огромна тежест разноските за ортодонт виждат близо 30% от хората.



33% от хората у нас дефинират като огромна тежест за фамилния бюджет и разноските за лекарства. На първо място в класацията по този индикатор е Полша с 40%, следвана от Кипър с 34%. В другия завършек на класацията са Франция, Дания и Швеция, където надлежно съгласно 90%, 84% и 78% от хората разноските за медикаменти не са в тежест за фамилния бюджет.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР