България е на едно от първите места в света по

...
България е на едно от първите места в света по
Коментари Харесай

На едно от първите места в света сме по произведени билки на единица площ

България е на едно от първите места в света по количеството създадени билки на единица повърхност, означават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите във връзка на утрешния Еньовден.

Превъзхождаме най-големите производители и експортьори като Индия и Китай, а в Европейски Съюз няма друга страна с такова многообразие и благосъстояние от диворастящи лечебни растения. От всички страни в Европейски Съюз единствено в България се събират билки от дивата природа, и то в огромни количества. Затова сме и единствената страна в общността, която има профилиран Закон за лечебните растения. Законът дефинира институциите, които наблюдават за устойчивото прилагане на лечебни растения. Това са районните органи на министерствата на околната среда и водите и на земеделието и храните. Те записват и управляват пунктовете за изкупуване и мостра на билки. Издават и позволителни, с които се събират билки за икономически цели.

Списък с 24 билки дефинира кои лечебни растения е неразрешено да се събират със стопанска цел. За други 11 всяка година министърът на околната среда и водите дефинира възможни количества. Това са еньовче, остаряло биле, ранилист, бодил кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тлъстига. И тази година мурсалският чай е неразрешен за жътва даже за персонални потребности, защото естествените му залежи са застрашени.

Всяка година в билкозаготвителните пунктове се събират и обработват сред 15 000 и 17 000 тона лечебни растения, от които към 90 на 100 се изнасят, осведомят от пресцентъра на екоминистерството. Българските билки съдържат положително количество скъпи биологично дейни субстанции и по тази причина са по-лековити от тези, създадени по обработен метод в Китай или в Полша.
По-голямата част от билките, които се изкупуват, търгуват и преработват у нас, се добиват от дивата природа. Ресурсът в дивата природа обаче не е изобилен и по тази причина би трябвало да го използваме доста деликатно - да пазим лечебните растения и да култивираме тези, които е допустимо. Специалистите по биоразнообразие припомнят, че при опазването на естествените залежи значима роля имат хората, които живеят покрай тях, и приканват локалните поданици да алармират контролните органи и локалната власт за незаконно изкупуване, сеч или заличаване.

Магически практики за прогонване на заболявания и зли сили ще бъдат показани в Разград

Според националното вярване на Еньовден - 24 юни, билките са най-лековити. Празникът съответствува с лятното слънцестоене, по тази причина и доста от обичаите са свързани със слънцето и почитта към него. Смята се, че набраните на Еньовден билки имат вълшебна мощ, изключително на изгрев слънце. Те би трябвало да са "77 и половина " - по една за всяка болест и половин за "болестта без име ". Първо се събира еньовчето. Правят се еньовски китки и венци, вързани с червен конец, които се окачват на разнообразни места из дома и през годината се употребяват за лек. С тревите и цветята, набрани на празника, се увива огромен еньовски венец, през който се провират всички за здраве.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР