България е на четвърта позиция в света по изследване на

...
България е на четвърта позиция в света по изследване на
Коментари Харесай

България се доказва като водеща в астрономията в Източна Европа

България е на четвърта позиция в света по проучване на двойни звезди. Това разгласи шефът на Национална астрономическа обсерватория в Рожен доктор Никола Петров в изявление за организация „ Фокус ".

„ Двойните звезди са следени от телескопа „ Кеплер ", който е на околоземна орбита, както и от наши телескопи. Ние сме на четвърта позиция в света по брой изявления и резултати точно за такива двойни звезди - т.е. по този начин, както Земята и Луната обикалят една към друга, по същия метод можем да имаме и звезди, които се движат една към друга. Имаме доста положителни резултати и проучвания във връзка с тяхната интерпретация, тяхното моделиране, тяхната физика и това какво тъкмо разказват те като физични процеси. Разбира се, желаеме и още ", сподели Петров.

Той изясни, че българските астрономи имат доста положителни резултати и по отношение на проучвания в региона на галактиките, на млади и към момента дейни звезди и на комети.

„ Тази година успяхме да създадем експедиции и наблюдения на цялостното слънчево затъмнение в Съединени американски щати, с помощта на спонсориране. И имаме резултат, който доста скоро ще излезе. За първи път си бяхме сложили наблюдателни задания, от които резултатът е много оптимистичен, само че дано първо излезе черно на бяло и тогава можем да го обсъждаме. Гласим се и за сходни експедиции през 2019 година, нека да имаме още веднъж триумф с финансирането, само че мисля, че и в региона на проучване на Слънцето има с какво да се похвалим ", сподели още астрономът.

По думите му през 2017 година българските учени имат голям брой положителни изявления, няколко защитили докторанти, както и докторанти от други страни, които са правили наблюдения в нашата обсерватория. „ Всичко това демонстрира, че Националната астрономическа обсерватория в Рожен извършва функционалността на астрономически център за Източна Европа. Имаме практики, които се организират при нас, вършим подготовка на възпитаници за олимпиади по астрономия, както и практики на студенти по астрономия ", изясни Петров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР