България е на челно място в Европейския съюз по смъртност

...
България е на челно място в Европейския съюз по смъртност
Коментари Харесай

Доклад: България е първа по смъртност в ЕС заради мръсния въздух


България е на челно място в Европейския съюз по смъртност поради нечистия въздух. Един от главните замърсители остават колите, настояват от Световната здравна организация.

60% от мръсния въздух се дължи на колите, а останалите 40 са поради битови замърсители.

В международен мащаб поради него живота си губят 7 милиона души, като максимален дял се пада на сърдечните болести, пневнониите и инсултите.

По европейски стандарт равнищата на фини прахови частици не трябва да надвишават 25 микрограма на пространствен метър. Здравните рекомендации обаче демонстрират, че безвредни са до 10 микрограма.

Над 400 хиляди българи страдат от астма.

По данни на Световната здравна организация равнищата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизтан, Таджикистан и Грузия.

„ В Западна Европа, изключително в Скандинавските страни, казусът не съществува”, съобщи доцент доктор. Михаил Околойски от СЗО.

Според Световната здравна организация 15 000 българи умират прибързано поради мръсния въздух. Той вреди на всички системи в тялото, споделят експертите.

Каква тъкмо взаимозависимост има сред дните със смог и животозастрашаващите положения - занапред у нас стартират изследванията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР