България е на челно място в Европейския съюз по брой

...
България е на челно място в Европейския съюз по брой
Коментари Харесай

България е на челно място по загинали на пътя. Какви мерки ще се предприемат?

България е на челно място в Европейския съюз по брой починали и ранени в произшествия.

4615 души са починали по пътищата у нас през последните 7 години, сочи статистиката. За да реши казуса, страната кандидатства пред Европейска комисия с планове за 3,3 милиарда лв. за вложения в инфраструктура и пътна сигурност до 2030 година, разгласи районният министър Николай Нанков в деня, в който стартира строителството на следващите 9 км. от Автомагистрала „ Хемус “. В мощ са и по-строги наказания против джигитите на пътя.

  Нови и по-строги наказания за нарушителите на пътя Нови и по-строги наказания за нарушителите на пътя
Нови по-строги наказания чакат нередовните водачи на пътя. Промените към този момент влязоха в действие, а повече потребна информация за водачите събра Тереза Став...

50% по-малко жертви и ранени в произшествия по пътищата в Европейски Съюз - това е световната цел на Европейска комисия в интервала 2020-2030 година, както написа в „ Стратегическата рамка за пътна сигурност “. България в този момент води черната статистика. У нас през 2016 година са починали 99 души при 50 приблизително в Европейски Съюз.

Данните са за брой починали на 1 милиона души население.


От 2011 до 2017 година убитите в произшествия в България са 4615 души, а ранените - 60 000. През последните 5 години имаше спад в трагичните случаи, само че 2017 година - за жалост - означи пик. Инвестиции в инфраструктура и ограничения за пътна сигурност, повишение на глобите против джигитите и ясни отговорности, поделени сред трите министерства - Министерство на вътрешните работи, МТИТС и Министерство на регионалното развитие. На това залага България против войната по пътищата.

Според последните промени в закона, неправилното изпреварване, шофирането в насрещното, с над 0,5 промила алкохол в кръвта и още 15 нарушавания ще се санкционира по-сурово - ще се лишават повече точки, а младите водачи ще започват не с 39 точки, а с 26.

2,6 милиарда лева се чака да бъдат вложени в ограничения за пътна сигурност по в този момент съществуващите пътища. 730 млн. - по новостроящите се. Това значи рехабилитация на цели сектори, а не кърпежи на парче, нови мантинели, знаци, маркировка, по-строг надзор.
 © Българска национална телевизия 3,3 МЛРД. ЛВ. ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ ДО 2030 година
12 000 км. общински и 8 000 км. републикански пътища имат потребност от незабавна рехабилитация, разгласи районният министър Николай Нанков, представяйки ограниченията на страната за пътна сигурност. Въпреки вложените над 662 млн. лева за по-сигурни пътища от 2007 година до момента, трябват още, съгласно министъра.
Николай Нанков, министър на районното развиване и благоустройството: Палеативният метод, който сме ползвали повече от 30 години, с кърпежите на дупки, доста известна тематика в последните седмици, все едно за първи път тази година се отвориха дупки по нашите пътища, е политика, която би трябвало да ѝ сложим край.


Вместо кърпежи рецептата е цялостна рехабилитация на пътищата, изясни Нанков на първата копка на нови 9,3 км. от Автомагистрала „ Хемус “ от Ябланица до Боаза - 20 години, откакто първият сектор от автомагистралата (край Правец) беше пуснат за придвижване.
Владислав Горанов, министър на финансите: Разчитаме дългогодишната тематика, обвързвана с въвеждане на толсистемата, да се увенчае с триумф в границите на идната година. Това е един спомагателен запас, който ще даде опция стремително да се финансира освен Хемус, а и няколкото други приоритенни инфраструктурни планове, за които нямаме финансиране от еврофондовете.
До края на 2018 година би трябвало да започват всички търгове за строителството на „ Хемус “ до пътя Русе-Велико Търново и на автомагистралата „ Русе-Велико Търново “ до Бяла.
    инж. Дончо Атанасов, предс. на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “: В рамките на април доникъде на май ще стартираме и процедурата за избор на реализатор и контрол на Кресненското дефиле, с цел да приключим и автомагистрала „ Струма “ - едно огромно гробище на България.
55 км. са сериозните пътища в България: Кресненското дефиле, пътят Русе-Бяла, София-Варна край Микре. Държавата стяга още и контрола върху техническото положение на колите: започва обща осведомителна система сред Министерство на вътрешните работи, транспортното и районното министерство за доклад на всички регистрирани коли в България.
Ангел Попов, зам.-мин. на превоза, осведомителните технологии и известията: И всяка една от тези организации ще може да тегли информация за положението на всеки автомобил - техническо, дали е платена " Гражданска отговорност " и дали е заплатен годишния налог.  © Българска национална телевизия
Транспортното министерство ще следи в действително време годишните механически прегледи в автосерзивите и самото обслужване на колите, 65% от които у нас са по над 15 години.
комисар Бойко Рановски, нач. на " Пътна полиция " - ГДНП, Министерство на вътрешните работи: От 20 май Министерството на превоза ще подава информация към Министерство на вътрешните работи за открити рискови механически неизправности по време на техническите прегледи и на тези притежатели на коли ще бъде отнемана краткотрайно регистрацията до премахване на неизправността.
Драстично скачат и глобите за джигитите на пътя: за погрешно изпреварване към този момент ще се лишават не 8, а 10 контролни точки, както и за още 17 нарушавания.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Всичко това е с опит за предварителна защита. Не знам, обаче, не съм уверен, само че това е една от посоките, че това ще даде резултатът, който чакаме. Така ми обясняваха специалистите с измененията, които и аз участвах в Парламента, с повишение на санкциите. Да де, само че още до момента не виждаме някакви забележими резултати. Те ми дават отговор по един и същи метод: " Нека изчакаме, би трябвало време, примерно половин-една година, всичко това да проработи и тогава ще забележим какви са резултатите.  © Българска национална телевизия
И, съгласно специалистите, по-строгите наказания имат противоречив резултат.
Владимир Тодоров, предс. на Асоциацията на потърпевшите при произшествия: Безопасната пътна инфраструктура дава над 50% от целия комплекс на пътна сигурност, на второ място се подрежда образованието, на трето място - санкционната политика на страната.
Най-честите аргументи за злополуките в България си остават високата скорост и неправилните маневри.

И още: 700 млн. лева са изплатените компенсации по Гражданска отговорност и Каско през 2016 година

В това число на влизат медицинските разноски, които са настъпили след произшествия. Но човешкия живот няма цена.
 © БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР