България е на челно място в ЕС по тютюнопушене -

...
България е на челно място в ЕС по тютюнопушене -
Коментари Харесай

IQOS или електронна цигара - кое е по-малко вредно?

България е на челно място в Европейски Съюз по тютюнопушене - близо 30% от популацията у нас пушат, което е доста над междинното за Общността. Страната ни е измежду водещите и по смъртност от рак на белите дробове - съгласно проучване на " Евростат " у нас единствено за миналата година са умряли близо 3300 души.

Въпреки стряскащата статистика процентът на пушачите у нас за последните 10 години не се трансформира. Добрата вест е, че през последните години се появиха нови, по-добри други възможности на цигарите за върлите пушачи, които не могат да откажат нездравословния табиет - от разнообразни електронни цигари до все по-популярните устройства за нагряване на тютюн, като IQOS.

За електронните цигари

Изобретяването на първата електронна цигара се приписва необятно на китайския фармацевт Хон Лик, който през 2000 година показва своето откритие за изпаряване на никотинова течност посредством ултразвук, което стои в основата на сегашните е-цигари. Впоследствие през 2008 година се основава и второто потомство - модерната електронна цигара с пълнител, която навлиза последователно и необятно на английския и американския пазар. Това води до обществени полемики и постанова въвеждането на прецизен надзор на качеството на тези артикули в Обединеното кралство и Съединени американски щати. Междувременно редица държавни органи и самостоятелни специалисти организират проучвания, които потвърждават понижения риск на електронните цигари спрямо елементарните. Във Англия организацията към здравното министерство - " Пъблик хелт Ингланд " (Public Health England), разгласи в собствен отчет през 2015 година, че електронните цигари са 95% по-малко нездравословни от стандартните цигарите и имат капацитет да оказват помощ на пушачите да спрат нездравословния табиет.

За IQOS

Над две десетилетия изминават, до момента в който концепцията за нагряване на същински тютюн без горене се трансформира в действителност, с помощта на напредналите технологии. Четири години след първото стартиране на IQOS в Япония над 7 милиона души към този момент са спрели цигарите и са минали на IQOS.

За системата за нагряване на тютюн са извършени 18 неклинични и 10 клинични изпитвания. Редица самостоятелни проучвания също удостоверяват данните за понижена токсичност в парата от IQOS по отношение на цигарения пушек като " Пъблик хелт Ингланд ", Федералният институт за оценка на риска на Германия (BfR) и Националният институт за публично здраве и околна среда на Холандия (RIVM).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР