България е на 50-то място в тазгодишния индекс на готовността

...
България е на 50-то място в тазгодишния индекс на готовността
Коментари Харесай

България слиза с три места в индекс за готовност за реагиране на промени

България е на 50-то място в тазгодишния показател на готовността за реагиране на промени, квалифициран от консултантската компания KPMG. В последния отчет – оповестен през 2015 – България беше на 47-мо място.

Индексът прави оценка готовността на 136 страни да се възползват от възможностти и да заобикалят рискове, изникнали вследствие на някаква смяна. Той се основава на опциите за справяне с промени на три бранша във всяка страна – бизнес, държавен и публичен.

Докладът на KPMG за 2017 година

Според тези критерии опциите на българския бизнес, както и на държавния бранш, са спаднали леко от равнищата през 2015 и са на 61-ва позиция. По-високата цялостната позиция на страната е резултат от опциите на гражданското общество, които са на 42-ро място и леко са се подобрили по отношение на 2015.

Румъния се подрежда едно място преди България. Тя се е изкачила с 32 места по отношение на 2015 и е посочена като една от трите (заедно с Италия и Бутан) с най-бързо възстановяване на индикаторите си в показателя, вследствие на огромен скок във опциите на държавния бранш. Непосредствено след България се подреждат Сърбия, Ботсвана, Македония и Гърция.

Първите 10

1. Швейцария
2. Швеция
3. Обединени арабски емирства
4. Сингапур
5. Дания
6. Нова Зеландия
7. Холандия
8. Финландия
9. Германия
10. Англия

От първите 10 страни, 6 са членки на Европейски Съюз. Всяка от първите 32 страни в класацията е оценена от KPMG като страна с високи приходи. От страните от Европейски Съюз, които участват в отчета, единствено България и Румъния не попадат в тази категория. Съединени американски щати са на 12-то място, Турция на 62-ро, а Русия на 72-ро.

" Нарастват упованията на жителите, които са все по-образовани, по-информирани и по-ангажирани, те желаят да видят повече правдивост ", съобщи пред " Ройтерс " Тревър Дейвис, един от специалистите, изготвили отчета.

" Неравенството в приходите е един от основните фактори, които дърпат надолу редица страни. Страните във върха на класацията, в които има повече тъждество в приходите, сигурно са по-подготвени за смяна, тъй като стопанските системи им са по-гъвкави ", добави той.

В отчета KPMG означават няколко трендове. Според тях от показателя излиза наяве, че залежите на естествени благосъстояния не водят автоматизирано до капацитет за справяне с промени. Осем от първите 10 страни не се смятат за богати на находища, а макар ресурсите си, страни с като Русия и Бразилия са в долната половина на класацията.

Друга наклонност е застаряването на популацията, както в развитите, по този начин и в разрастващите се страни. KPMG считат, че има потребност от предприемането на ограничения както за пенсионно обезпечаване и интегрирано опазване на здравето, по този начин и за тяхното финансиране.

Докладът също регистрира наклонността за миграция, произхождаща от публично неравноправие и въоръжени спорове. Миграционният поток е притеглен от страни в челото на класацията, само че съгласно KPMG и благосъстоянието на една страна не е гаранция, че тя е подготвена да се оправи с провокациите на световната имиграция. Консултантите означават и обстоятелството, че имиграцията може да помогне със оправянето със застаряването на популацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР