България е на 37-мо място според тазгодишния световен Индекс на

...
България е на 37-мо място според тазгодишния световен Индекс на
Коментари Харесай

България и Македония най-свободни икономически на Балканите

България е на 37-мо място съгласно тазгодишния международен Индекс на икономическите свободи за 2019 година от общо 162 страни. Тя е с индикатор 69,0, което е повишаване с 0,7 пункта от миналогодишния индикатор. Само на четири позиции преди нея е Македония със 71,1. Това са двете страни на Балканите с най-голяма икономическа независимост, сочи Индексът на икономическите свободи, оповестен от “Heritage Foundation ”.

Относно България, създателите на показателя разгласяват обширен разбор на икономическата независимост в страната.

Подобренията в паричната независимост и фискалното здраве надвишават пониженията в оценките за държавния интегритет и бизнес свободата. България е на 19-о място измежду 44 страни от района на Европа, а общият й резултат е над междинните за района и света, се споделя в обяснителните бележки към класацията.

Процесът на институционална и структурна промяна, въпреки и ненапълно възпрепятстван от политическите спорове, последователно се реализира, с цел да приключи прехода от централизирана, планувана стопанска система към по-либерална, пазарно насочена. Реформите включват приватизация на държавни предприятия, нахлуване на удобен капиталов режим, либерализация на търговията и подсилване на данъчната система. Публичният дълг е добре ръководен. Но корупцията в обществената администрация, слабата правосъдна система, ниската продуктивност и проведената престъпност не престават да затрудняват капиталовия климат и икономическите вероятности на България.

“България се пробва – до момента безрезултатно – да се причисли към еврозоната и Шенгенското пространство. България, мощно подвластна от съветския газ, търси връзка с газопровода „ Турски поток “, който сега се строи ”, пишат създателите на проучването.

Ситуацията в района не е розова: Черна гора е на 92-ро и БиХ – на 83-то място. Сърбия е на 69-то място с 63,9 пункта.

Хонконг (90,2) и Сингапур (89,4) още веднъж са на върха на показателя, следвани от Нова Зеландия, Австралия и Ирландия. Съединени американски щати са на 12-то място с 76,8.

Най-слабо класирани страни са Северна Корея (5,9), Венецуела (25,9) и Куба (27,8).

Анализирайки отчета, Либертарианският клуб в Белград (Либек), декларира, че „ Сърбия продължава да има доста слаби резултати в региона на върховенството на закона, което е крайъгълен камък на пазарната й стопанска система, неприятна е оценката и на нейната самостоятелност на правосъдната система, безпристрастността в правосъдните производства и зачитането на правото на благосъстоятелност.

Либек също акцентира, че „ дотациите са съвсем два пъти по-високи, в сравнение с в други страни в преход, а обществените разноски в Сърбия са извънредно високи поради равнището на икономическо развиване, с най-хубави темпове в прилежаща България или Румъния “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР