България е на 13-о място в Европа по брой на

...
България е на 13-о място в Европа по брой на
Коментари Харесай

13-и сме в Европа по брой еднокопитни

България е на 13-о място в Европа по брой на еднокопитни животни - коне, магарета и кръстоски сред тях. След нас са Гърция и Унгария, където по традиция се отглеждат еднокопитни. Броят на следените коне  съвсем при всички породи се е нараснал през 2017 година, демонстрират данните на Изпълнителната организация по селекция и репродукция на животните.

Каракачанските коне, които се употребяват необятно в селското стопанство, са с максимален брой под селекционен надзор - 5362 броя. Те се числят към локалните или така наречен автохтонни породи, които са застрашени от изгубване. 

Друга порода, при която се следи нарастване на броя, е Българския тежковозен кон - 2778 броя.  В страната с изключение на нашите български породи Дунавски кон, Източнобългарски кон, Плевенски кон, се отглеждат и коне от чистокръвните породи Чистокръвна британска и Арабска порода. От интродуцираните породи у нас се отглеждат Хановерска, Вестфалска, Зенгерш, Холщайнер, BWP. Развъждат се коне и от породите Хафлингер, Арабска Шагия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР