България е мобилизирала 750 млн. евро от европейските структурни и

България е мобилизирала 750 млн. евро от европейските структурни и ...

България усвои 750 млн. евро от еврофондовете за коронавируса за два месеца.


България е мобилизирала 750 млн. евро от европейските структурни и инвестиционни фондове за двата месеца на извънредното положение в борбата с коронавируса и за справяне на икономическите и социалните последици от него. Това се казва в съобщение на Европейската комисия до медиите.

Това е малко над 10% от средствата по фондовете от политиките за сближаване на ЕС за настоящия програмен период. Общо средствата възлизаха на 7.4 млрд. евро. Преди да избухне пандемията от коронавирус неусвоеният ресурс от тях беше в размер на 812 млн. евро. В средата на март Европейската комисия даде право на страните членки да пренасочат неусвоените средства от еврофондовете за борба с коронавируса и последиците от него.

За здравния сектор са отпуснати 20 млн. евро

България е пренасочила 20 млн. евро от фондовете на  политиката на сближаване, за да се помогне на здравния сектор да отговори по-добре на извънредната ситуация свързана с коронавируса, съобщи ЕК.

Средствата са отишли за ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства. Това включва закупуването на 377 респиратора, над 2 милиона защитни маски за лице, 177 000 теста и около 140 000 други медицински консумативи.

Източник: mediapool.bg