България е ключова част от пъзела за решаване на газовия

...
България е ключова част от пъзела за решаване на газовия
Коментари Харесай

Василев: Ние сме ключова част от решаване на газовия проблем на Европа

България е основна част от пъзела за решение на газовия проблем на цяла Европа. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, по време на тазгодишния конгрес " Шумът на парите ", заяви profit.bg - уредник на събитието.

Василев напомни няколко значими стъпки, които към този момент се случват на равнище Европа - за първи път има съгласуваност в покупките на газ, започнаха да се диверсифицират трасета снабдители и да се употребява интензивно инфраструктурата. " За първи път имаме интегрирана европейска политика. Това отваря страхотни благоприятни условия ", сподели Василев.

За България съответно остарялата инфраструктура от комунистическо време сега се употребява наопаки, като общо приказваме за 20 милиарда куб. метра, които могат да бъдат превозени от юг на север. В момента се работи да има задоволително зареждане на газ от юг, който да може да тръгне на север. България има потребност от 2 милиарда куб. метра. Останалите 18 милиарда може да минат на север или на запад. Това ни слага в едно извънредно положително състояние. Ние сме основна част от пъзела за решаването на газовите проблеми за Европа, добави вицепремиерът.

Василев заяви, че текат диалози на общоевропейско равнище за обща политика в предлагането и търсенето на храни, след което да се тръгне и към външни пазари. " Ако това се случи, то ще разреши в границите на Европа да си оправим продоволствието на относително добра цена и пренасочвайки експорта да решим проблем, който съществено се задава – над 3-4 пъти нарастване на цената на зърното в Северна Африка. Представете си какъв бежански проблем ще се образува, сигнализира Василев.

Финансовият министър уточни още, че инфлацията не е краткотрайно събитие, което се е появило в резултат на войната в Украйна, а е заложена много по-отрано.

" През последните 10 години в света се напечатаха ужасно доста пари. По време на Коронавирус тези пари не влязоха доста в обращение - хората си бяха у дома. Като цяло имаше потиснато ползване. Оттам се напечатаха още повече пари. В момента в американската стопанска система има overhang (прекомерен дълг) от към 4 трлн. $. В европейската стопанска система са overhang към 3 трлн. евро. Какво значи това? По банковите институции има 4 трлн. $, които седят и чакат да влязат в обращение. Това един голям контейнер за основаване на инфлация. Този контейнер няма по какъв начин да бъде изтеглен от през днешния ден за на следващия ден, тъй като ще докара до срив. Можем да окачваме инфлационна среда много дълго време ", уточни министър Василев.

Според него войната в Украйна ще продължи най-малко 3-5 години. " Това са неща, с които ще се приспособяваме и ще се научим да живеем за прочут интервал от време. Не би трябвало да позволим политико-икономическите офанзиви против Европа да съумеят ", сподели той.

Точно в окото на бурята сме, турбуленцията е извънредно огромна. От политически решения ще зависи дали и по какъв начин бизнесът ще може да се оправи с тази рецесия. Ако не се сътвори вярната рамка, колкото и да се приспособява бизнесът, турбуленцията е огромна.

По думите му България би трябвало да съумее да извлече изгода от задаващият се проблем със международния дефицит на зърно и повишаване на цената му.

На международния пазар не могат да излязат над 20-25% от износа на зърно. Украйна не може да изнася, Русия също, Индия спря износа. Китай са изкупили съвсем всички фючърси. Така че се обрисува една немного красива картина на пазара на зърно. Виждаме цени на зърното, които са три пъти по-високи от тези, които са били по това време на годината. Очакваме да се повишат. В това число влизат и фуражите и всички храни, които консумираме непосредствено или индректно ", предвижда още вицепремиерът.

Според него България и част от Европейски Съюз може извлекат изгоди от обстановката, тъй като сме огромен експортьор на зърно. При годишно произвеждане от към 7 млн. тона пшеница, за страната са нужни 2 милиона тона, останалото се изнася.

Василев уточни, че в България страната оставя бизнеса да работи и към този момент се следи нарастване на вложенията през първото тримесечие на 2022 година " Очакваме сходни резултати за второто тримесечие. Изконсумирали сме по-голямата част от инфлацията ", уточни Асен Василев.

Пред публицисти той разяснява, че не чака стагфлация до края на годината - застой в икономическия напредък при висока инфлация. " За първото тримесечие на 2022 година Национален статистически институт регистрира 4.5% растеж на Брутният вътрешен продукт, а за цялата 2022 година чакаме 2.9% ", сподели Василев. Според него актуализацията на бюджета няма да напомпа по-голяма инфлация, тъй като бюджетният недостиг остава неизменен.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР