България е като разграден двор не само за нелегални мигранти,

...
България е като разграден двор не само за нелегални мигранти,
Коментари Харесай

България стана бойно поле на масирана кибервойна

България е като разграден двор освен за незаконни мигранти, трафик на дрога и контрабанда. През последните  седмици страната е като полесражение за многоходова кибервойна. В края на предходната седмица съветски хакер удари уеб страниците на президентството и една дузина други държавни институции у нас. Според данни на ГДБОП от началото на войната в Украйна са подхванати близо 100 000 офанзиви на разнообразни IP адреси в България.

И до момента в който проверяващите губят сили и време главно с кибернастъплението извън, фишингът и  злоупотребите с персонални данни у  нас ескалират. Измамниците осъществят разнообразни схеми за покупко-продажби с информация, източване на банкови сметки и рекет.

На фона на напъните на България за влизане в Шенген и еврозоната проблемите с киберсигурността са не по-малки от тези за защитата на външната граница на Европейски Съюз  от физически похищения. 

 

Атаките идват от Северна Африка: Хакери трансформират IBAN номера на български компании

Хакери нападат IBAN номера на български компании и крадат стотици хиляди евро. 26% от целия кибертрафик е злоумишлен бот трафик. Това предизвести неотдавна заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов. Смененият IBAN е най-големият проблем и за отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП, разяснява и неговият началник комисар Владимир Димитров. Той и сътрудниците му са единствените 40 служители на реда в цялата страна, които се занимават с над 10 - 15 разнообразни кибер и кибер свързани закононарушения.

„ Най-общо казано, става въпрос за проведени незаконни групи от Северна Африка, които влизат в имейлите на български компании, трансформират IBAN-а по заплащането, което би трябвало да извърши българската компания “, изясни той и добави, че по този метод българските компании губят сред 50 и 300 хиляди евро, като за година сумата може да доближи до няколко милиона евро ", обясни антимафиотът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР