България е категорично против турската военна операция в Сирия и

...
България е категорично против турската военна операция в Сирия и
Коментари Харесай

След Съвета по сигурността към МС: България е против турската операция в Сирия

България е изрично срещу турската военна интервенция в Сирия и упорства тя да бъде прекъсната. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след съвещание на Съвета по сигурността към държавното управление. Съветът осведоми и президента Румен Радев за резултатите от съвещанието. Държавният глава настоя България да предложи на Европейския съвет приемането на общоевропейски проект за деяние при ненадейно нарастване на миграционния напън по външните граници на Европейски Съюз.

 © БГНЕС
Няма директна опасност за сигурността на България поради турската интервенция " Извор на мира " в Североизточна Сирия, стана ясно след Съвета по сигурността.
Бойко Борисов, министър-председател: Мерките ни към тоя миг работят идеално, имаме нула миграция. А що се касае до изключителни обстановки, които биха могли да дойдат, ние сме провели обучение сред Министерство на вътрешните работи, Гранична полиция, армията, специфичните ни сили, имаме създадени проекти.
България не поддържа турската интервенция поради последствията ѝ за филантропичната конюнктура в района.

Бойко Борисов, министър-председател: Военната интервенция би трябвало да спре, че рискът от филантропична рецесия е доста огромен, а възникне ли филантропична рецесия, това значи повишаване на мигрантската вълна, това са свързани процеси. Така че по тази причина и ние настояваме да бъдат прекъснати военните дейности и единствено дипломацията е тази, която може да реши този спор.
Премиерът съобщи, че в никакъв случай не е изразявал поддръжка за интервенцията в Сирия, а да се съблюдава съглашението за мигрантите ЕС-Турция от 2016 година, което докара до фрапантен спад на миграционния напън към Европа.
Бойко Борисов, министър-председател: И когато сътрудниците се изричат, да знаят, че имаме и морска, и сухопътна граница, Европейски Съюз с тях, и в случай че в България влязат 50 или 100, или 200 000 мигранти, аз не знам какво ще се случи въобще със страната. И до момента в който Турция съблюдава на 100% съглашението с България и то работи съвършено, аз съм задължен поради нашата си сигурност да не отстъпвам тази позиция.  © БГНЕС
На въпрос на Българска национална телевизия по какъв начин ще гласоподава в Европейския съвет, в случай че бъдат препоръчани наказания против Турция поради военната намеса, министър председателят отговори:
Бойко Борисов, министър-председател: Ние имаме над 5 милиарда стокооборот с Турция, а ние със глобите с Русия, ем къде-къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин-един милиард лв., а при едни наказания с Турция ще загубим милиарди.
Турция е член и на НАТО и има догадка за задействане на член 5-ти от Вашингтонския контракт.
Бойко Борисов, министър-председател: Може да стане доста забавно. Над 700 набези споделят турските публични управляващи, че имат пък от кюрди. И от сирийци. Вече те публично приказват за член 5-ти.
На съвещанието при президента - Румен Радев е настоял България да сложи на идващото съвещание на Съвета на Европейски Съюз въпроса за приемането на общ европейски проект за деяние при положение на ненадейно нарастване на миграционния напън по външните европейски граници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР