България e извършила тежки фашистки престъпления на територията на бивша

...
България e извършила тежки фашистки престъпления на територията на бивша
Коментари Харесай

Председателят на сръбския парламент: България извърши тежки престъпления през ВСВ

България e направила " тежки фашистки закононарушения " на територията на някогашна Югославия по време на Втората международна война. Югославия в никакъв случай не е пречела на близостта сред Македония и България. Това съобщи ръководителят на сръбския парламент Ивица Дачич в ефира на телевизия „ Пинк “ във връзка на изявлението на премиера на Северна Македония Зоран Заев за БГНЕС.

Дачич разяснява думите на премиера на Северна Македония, че България е другарска страна: „ Зоран Заев не е политически неграмотник. Той доста добре знае, че казаното не е истина. Той доста добре знае къде продаваше земеделската си продукция - в Сърбия и Югославия, сигурно не и в България. Но той има потребност от България “.



„ Ако те (македонците) считат, че са българи, че нямат собствен език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация. Българската окупация бе част от хитлеристката коалиция. Поне ние, които живеем в южната част на Сърбия, доста добре знаем какъв брой тежки бяха българските закононарушения. Това не бе администрация “, споделя Дачич, представен от БГНЕС.

Повод за това бяха думите на Заев, че не може да се дефинира България за фашистка страна поради една администрация. Председателят на сръбският парламент осъди и казаното от премиера на Северна Македония за някогашна Югославия, която е „ разделяла Македония и България “.

„ Не одобрявам изказванието, че Югославия ги е разделила от България. Ето през днешния ден няма Югославия какво ви разделя? Ако толкоз доста желаеха да се прегърнат, нямаше да чакат 29 години да пристигна 2020 година Не си мислете, че нас ни е жалост. Аз обичам Югославия. Обичам социализмът, само че денят когато е основана Югославия, това е един трагичен ден за сърбите “, съобщи Дачич.

Ивица Дачич е политик от Социалистическата партия на Сърбия. По времето на Слободан Милошевич беше дълготраен представител на партията, а от 2006 година става неин ръководител. През интервала 2012 - 2014 година е министър председател на западната ни съседка. Заемал е и други държавни постове. През последните години, откогато Александър Вучич пое ръководството, бе министър на външните работи. От 22 октомври тази година е ръководител на сръбския парламент.

Дачич не за пръв път се изрича остро по адрес на България. В началото на тази година политикът съобщи, че страната ни се меси във вътрешните работи на Сърбия търси проблеми с българското малцинство в Сърбия, а то е 0,26% от популацията на страната.

През 2019 година Дачич беше с основата на покачването на напрежението сред София и Белград. Тогава политикът си разреши непремерен звук и по отношение на българския министър председател във връзка изказването на Бойко Борисов в Познан за ситуацията в района и в Косово. След остра реакция на София управляващите в Белград обявиха, че е " имало проблем с превода " на Дачич.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР