България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и

...
България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и
Коментари Харесай

Премислено от Дончев: Проруско лоби в правителството е държавна измяна

България е изразила изрично солидарността си към Англия - и обществено, и в частни диалози. Това съобщи за вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия във връзка абсурда към отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал в Лондон.

Вчера заместникът на Бойко Борисов в кабинета се забърка в скандал поради негово изявление за организация Ройтерс. В него той е представен да споделя, че в държавното управление има мощно проруско лоби като пояснение на меката позиция на страната ни по случая Скрипал, а по-късно държавната осведомителна работа пусна опровергаване, че Дончев не е изричал такива думи.

" Е, по какъв начин ще има проруско лоби в държавното управление. В ръководството може да има единствено пробългарски политици. Първата и последната задача на държавното управление е да мисли за България и българския народ. Не може в едно държавно управление да има лоби на друга страна - това е държавна измяна. България няма по какъв начин да е сред Европейски Съюз и Русия. България е в Европейски Съюз и във връзка с това спор няма ", добави той. И посочи, че от развоя на събитията зависи дали в бъдеще време ще бъде подхваната друга мярка.

На въпроса дали върху България е имало напън във връзка с реакцията й по случая, той отговори:

" Имало е диалози. Не опити за напън. Българското държавно управление не работи под напън ".

Според него обстановката към спора сред Москва и Лондон е по-лоша даже от тази по време на Студената война.

" Напрежението ескалира доста, доста бързо. Това е значително непозната обстановка и нормалните матрици не ни правят никаква работа ", счита Дончев.

" Много ми се желае това, което стартира, по никакъв метод да не може да бъде определяно с термина " война ". Противопоставянето ескалира. Има разлики, което чертае нов международен ред. Не дръзвам да предсказвам по какъв начин ще завърши това ", добави вицепремиерът.

Според него потреблението на бойно отровно вещество против Скрипало е безусловно неприемливо.

" Става въпрос за някогашен полковник от съветските служби. Нека не се вършим на деца. Колко е мъчно да се потвърди кой по какъв метод е направил това нещо. Има разнообразни теории кой има интерес ", разяснява той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР