България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия по механизма

...
България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия по механизма
Коментари Харесай

ЕК препоръчва да отпаднат мониторинговите доклади за България?

България е изпълнила всички рекомендации на Европейската комисия по механизма за съдействие и инспекция и не би трябвало да има повече мониторингови отчети.

Това е констатацията в отчета, който ще бъде оповестен публично на следващия ден, заяви БТВ, като се базира на свои източници. Европейска комисия прави тази рекомендация, само че занапред ще бъде взето решение за привършване на механизма. Както и до момента, ще се чака мнението на Съвета и Европейския парламент. Така краят на отчетите не значи, че мониторингът пада, тъй като има доста механизми за мониторинг в общността, тъй като всяка една процедура се състои от няколко съставния елемент, които би трябвало да бъдат преминати.

Припомняме, механизмът за съдействие и инспекция беше неповторима за Европейски Съюз мярка, въведена при присъединението на България и Румъния през 2007 година Причината – позицията на част от страните членки, че двете страни не са били изцяло готови за Евросъюза в областите „ Върховенство на закона”, „ Борба с корупцията по високите етажи на властта” и „ Справяне с проведената престъпност”.

През идващите години Брюксел два пъти годишно остро подлагаше на критика нашата страна поради неналичието на резултати в борбата с тежките престъпления и поради проблеми с независимостта на правосъдната система. Като предписание, ръководещите (без значение от партийния им цвят) упрекваха опозицията, че употребява отчетите за свои вътрешнополитически цели. Така бързо се надигнаха и гласове с апел наблюдението да бъде прекъснато – не при извършване на условията на Европейска комисия, а незабавно.

Противниците на механизма откриха съидейник в лицето на отиващия си ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, който изрично настояваше евромониторингът да падне.

През ноември 2017 година Европейската комисия насочи 17 съответни рекомендации по шестте индикатора, чието осъществяване ще докара до приключването на механизма. В отчета се посочваше, че „ с непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да извърши оставащите неизпълнени рекомендации в близко бъдеще”. Година по-късно, от Брюксел оповестиха, че има прогрес по огромна част от рекомендациите и половината от следените индикатори към този момент няма да се наблюдават.

Днешното развиване не значи в цялостна степен, че Европейска комисия стопира да се интересува от процесите у нас. Опитът, добит по време на наблюдението на България и Румъния, както и проблемите с ръководещите в Полша и Унгария, доведоха до решението на Брюксел да работи за нов мониторингов механизъм, който да следи върховенството на закона във всички страни членки. Сред предложенията по тази линия е обвързване на европарите точно с работата на правосъдната система и битката с престъпността.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР