България е изпълнила ангажиментите си, свързани с наблюдението по механизма

...
България е изпълнила ангажиментите си, свързани с наблюдението по механизма
Коментари Харесай

Европейската комисия принципно готова да свали мониторинга над България. Но, преди това, ще се съветва

България е изпълнила уговорките си, свързани с наблюдението по механизма за съдействие и инспекция по подхванатите дейности в региона на правосъдната промяна и за битка с корупцията и проведената престъпност – това е главното умозаключение в по този начин упования отчет на Европейската комисия за наблюдаване над страната ни по този механизъм. Няма ясно решение в отчета за анулация на мониторинга, само че на този стадий ръководещите и български депутати от ЕНП/ГЕРБ в лицето на Андрей Ковачев и Емил Радев регистрират заключението като триумф за страната ни.  

Комисията планува да се посъветва със Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, преди да вземе решение за прекратяването на наблюдението за нашата страна. Това оповестиха източници от Брюксел, свързани с работата на механизма до момента, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съветът на Европейски Съюз и Екологичен потенциал не могат да наложат несъгласие над желанието на комисията да приключи наблюдението. Целта на съвещателната стъпка е да се чуят мненията на министрите и евродепутатите, без техните оценки да бъдат наложителни при взимането на решението на Европейска комисия.

Комисията взима решенията си независимо и има последната дума, разясниха представителите на Европейска комисия. Те означиха, че след прекратяването на наблюдението в досегашния му тип се планува нашата страна да следи приложението на промените независимо.

Предвижда се също всички страни от Европейски Съюз отсега нататък да бъдат оценени по едно и също време с отчети за върховенството на закона. Според специалистите е едва евентуално окончателното решение за преустановяване на наблюдението над нашата страна в досегашния тип да бъде взето преди встъпването в служба на комисията с ръководител Урсула фон дер Лайен.

Комисията също по този начин предлага на България да продължи да работи поредно за превръщането на отразените в отчета задължения в съответно законодателство и за трайното му осъществяване.

Страната ни ще би трябвало да реализира и мониторинг на трайното осъществяване на промените посредством специфичен орган - новооснован съвет, който ще действа след привършване на мониторинга на Комисията. Той ще е медиатор в бъдещия разговор с Комисията в границите на всеобхватния механизъм за върховенството на закона. Както от вътрешния мониторинг, по този начин и от механизма, обхващащ целия Европейски Съюз,  се чака да подкрепят устойчивостта и необратимостта на промените. 

„ Още при започване на мандата си заявих, че бих желал механизмът за съдействие и инспекция да завърши при тази комисия “, разяснява Жан-Клод Юнкер по отношение на отчета за България, който през днешния ден произнесе и последната си тирада като ръководител на Европейска комисия пред Европарламента. Разбира се, реализирането на тази упоритост постоянно е зависело от осъществяването на всички условия в региона на правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност. През последните години България означи впечатляващ прогрес в осъществяването на рекомендациите на Комисията. “, акцентира той.

„ Въпреки че към момента са налице провокации, свързани с осъществяването на нужните промени и поддържането на набраната скорост, маркираният от България прогрес понастоящем е задоволителен, с цел да се обмислят прекратяването на действието на МСП и потреблението на нови механизми за мониторинг на национално ниво и на нивото на Европейски Съюз. Ще чуем деликатно мненията на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение. “, заключи Юнкер.

В допълнение към уговорката за продължение на промените, свързани с битката с корупцията, Европейска комисия отбелязва и по-специално уговорката на българското държавно управление да вкара процедури по отношение на отчетността на основния прокурор, в това число за опазване на независимостта на правосъдната власт в сходство с рекомендациите на Венецианската комисия. Комисията отбелязва също по този начин уговорката на българските органи да одобряват законодателство за анулация на разпореждания на Закона за правосъдната власт, изискващи автоматизирано краткотрайно премахване от служба на магистрати при положение на наказателно следствие против тях и обявление на участие в професионални сдружения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР