България е изостанала с развитието на болестта в началото заради

...
България е изостанала с развитието на болестта в началото заради
Коментари Харесай

Професор каза защо да не се боим от бума на К-19

България е изостанала с развиването на заболяването първоначално поради строгите ограничения и в действителност в този момент следим закономерно развиване на един натурален биологичен развой. „ Нещо особено като развиване или несъгласие в развиването на пандемията аз не виждам “, съобщи в изявление за БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„ Надзорът над новата зараза се усъвършенства и не виждам да има разминаване в това, че броят на заразоносителите последните седмици пораства, а още веднъж се заприказва за допускане на аудитория на стадионите и то при съблюдаване на противоепидемичните ограничения “, разяснява Кожухарова.

„ Последния месец процентът на позитивните хора, тъй като не всички са заболели, както към този момент е известно, се движи сред 4-5 на 100 – т.е. не става дума за някакво особено увеличение на случаите “, разясни тя.

Епидемиоложката дефинира огромна част от решенията на здравните управляващи във връзка с ограниченията като безредни и счита, че не е имало добра връзка. Така появяването на епидемията у нас е била съпроводена с извънредно неприятна връзка, което е довело не толкоз до епидемиологични последствия, по отношение на обществени.

„ Но безредица се следи освен у нас, а и в целия свят. За благополучие последните дни сме очевидци на едно по-реалистично гледане на нещата, в това число и от администрациите на огромните интернационалните организации, по този начин и на национално равнище. Пандемията е биологичен развой и това, което може да направи медицината и обществото, е да понижи вредите, без да си прави илюзията, че ще го победи. Това, което първоначално сътвори погрешно усещане у хората - че в случай че се заключим вкъщи, този вирус ще изчезне. Такива неща не стават в биологията “, безапелационна е проф. Кожухарова.

На въпрос какви са спецификите на коронавирусната зараза особено за България, епидемиологът разясни, че за страната липсва добра статистика по отношение на позитивните случаи – каква част от тях са заболели и каква част просто имат позитивен PCR – проби и са изследвани във връзка на това, че са контактни или че са решили да пътуват в чужбина.

„ Въпреки рецензиите към Китай, те още от април месец оповестяват настрана броя на позитивните проби и броя на болните хора – това е значимо от клинична и епидемиологична позиция “, добави тя.

Според проф. Кожухарова позитивното е, че броят на хората в тежко положение към момента не е висок и здравната система е съумяла да се приготви за тази пандемия. Има и изясненост какъв брой кревати ще са нужни в бъдеще. „ Така епидемията може да бъде ръководена “, уточни тя.

„ При преобладаващия % от инфектираните хора инфекцията минава без признаци и не нанася някакви повреди на организма “, добави още епидемиологът.

На въпрос по какъв начин е удачно да стартира новата образователна година проф. Кожухарова съобщи, че децата, учениците и студентите би трябвало да посещават образователните заведения, другояче пропуските в образованието за тях ще са огромни в бъдеще.

Проф. Мира Кожухарова е на мнение, че образователните заведения не са най-рисковите, такива са домовете за възрастните хора, поради настанения в тях рисков контингент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР