България е изнесла стоки и продукти за близо 18 млрд.

...
България е изнесла стоки и продукти за близо 18 млрд.
Коментари Харесай

Манолев похвали България с 18 млрд. евро износ през 2018 г.

България е изнесла артикули и артикули за близо 18 милиарда евро през първите осем месеца на 2018 година, разяснява зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на Дискусионен конгрес " Дигитални провокации пред актуалните компании ", проведен от Българската-търговско промишлена палата и съдружие Национална бизнес мрежа, с присъединяване на Мария Габриел.

" Няма по-лесен и наличен инструмент за поддръжка на българския износ от дигитализирането на дребните и междинни предприятия и увеличение на каузи на електронната търговия ", изясни Манолев. По думите му това може би не е толкоз централна тематика, колкото внедряването на нововъведения и рационализация на производството, само че никога не би трябвало да бъде подценявана.

Затова и Министерството на стопанската система се стреми интензивно да си партнира с бизнеса и с световните водачи в областта на осведомителните и информационни технологии. Манолев се аргументира с образец пример за взаимните образования проведени с Гугъл в рамките, на които са подготвени над 26 000 души в региона на цифровите умения. " Стартираме обучителна стратегия и с ebay, която ще е ориентирана към дребните и междинни предприятия, и стартъпите в България ", добави зам,-минисърът.

 Износът на артикули за трети страни понижава с близо 23%, регистрира Национален статистически институт
Износът на артикули за трети страни понижава с близо 23%, регистрира Национален статистически институт

Данните са за интервала януари-август 2018 година

Според показаната от Манолев статистика , за последните 10 година, посредством Оперативна програма " Конкурентоспособност " и Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " са вложени над 1 милиарда евро в поддръжка на дребните и междинни предприятия .

" Голяма част от тези средства са били точно за внедряване на нововъведения и софтуерни решения ", разяснява зам.-министърът и добави, че добавената стойност от бранша, обхващащ от съставни елементи до софтуерни артикули, възлиза на над 1.4 милиарда евро и нараства с 22% през 2016 година

Според Евростат, към 65 хиляди души работят ĸaтo cпeциaлиcти в него , а всяка година над 4 хиляди студенти се дипломират в такива специалности в българските висши образователни заведения.

 ИТ промишлеността връща назад избягалите българи
ИТ промишлеността връща назад избягалите българи

По данни на БАСКОМ 57% от тях биха работили в ИТ промишлеността в България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР