България е изнесла от началото на войната до ноември горива

...
България е изнесла от началото на войната до ноември горива
Коментари Харесай

Eurostat: България е лидер в износа на горива за воюваща Украйна, втори сме след Полша

България е изнесла от началото на войната до ноември горива за Украйна на стойност 756 милиона евро. Това слага страната ни на второ място измежду доставчиците на горива за Киев след Полша, която е изнесла за източния си комшия горивни артикули за 1,405 млрд евро. Данните изнесе непрекъснатият представител на Полша в Европейски Съюз дипломат Анджей Садош,

След нас е Литва с експорт за 256 милиона, Румъния с 256, Словакия с 223 и Гърция – 159 милиона евро. Садош е употребявал статистическите данни на Eurostat.

According to the, since the Russian invasion on Ukraine,???????? is the biggest fuel supplier for???????? in the European Union (January-November 2022).
— Poland in the EU (@PLPermRepEU)

Украйна мощно разчита на вноса на минерални горива и нефт, защото страната има лимитирани благоприятни условия за вътрешно произвеждане и пречистване. Продължаващият спор с Русия и усложняват енергийната обстановка на Украйна, защото страната трябваше да търси различни източници на сила и да разнообрази маршрутите си за доставка, да компенсира предходните доставки от Русия.

Висок експорт за Украйна записва и митническата работа на Румъния. През 2022 година Букурещ е изнесъл за Украйна почти 700 хиляди тона дизелово гориво и към 200 хиляди тона бензин. През 2021 година румънският експорт за Киев на дизел е бил едвам 1000 тона, т.е. нарастването е 700 пъти, до момента в който износът на бензин е 11 пъти повече.

Украйна зарежда бойните си машини и дизеловите си генератори в огромна степен с помощта на нас и българите, разясняват в Букурещ.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР