България е изключена като собственик на морски флаг от всички

...
България е изключена като собственик на морски флаг от всички
Коментари Харесай

Изключиха българския морски флаг от всички списъци на Парижки меморандум

България е изключена като притежател на морски байрак от всички описи на Парижки меморандум - организация на всички европейски и част от международните морски страни, касаеща пристанищния надзор на корабите.

Проверка на Транспортал в оповестените в края на юли описи на уеб страницата на организацията откри, че името на страната ни липсва и в трите листата - черен, сив и бял, касаещи флаговете с висок, междинен и невисок риск за корабоплаването.

В последното оповестено издание от 2018 година България попада в сивия лист на меморандума - място, което не е променяно от над 10 години. Най-вероятната причина за изпадането на страната ни е извънредно намалелия брой кораби, плаващи под български байрак. За интервала 2016-2018 година в пристанищата на страните от меморандума са осъществени 25 инспекции на общо 13 кораба, плаващи под български байрак. Констатирани са 123 забележки, а един път е арестуван транспортен съд за прекомерно доста нарушавания.

" Изпадането на България от описите на Парижкото съглашение е противен факт, без значение на какво се дължи. Това значи, че режимът за инспекция на корабите ни ще бъде затегнат до извънредно високи равнища ", разяснява пред " Транспортал " някогашният шеф на ИА " Морска администрация " к.д.п. Николай Апостолов. Той изясни, че на тези описи се гледа извънредно съществено като даде за образец 2007 година, когато е имало заплаха страната ни да бъде преместена в черния лист на меморандума. " Тогава мобилизирахме всички старания и даже поискахме одит от Световната морска организация ", изясни Апостолов.

" Ако изпадането не се дължи на някакво техническо условие, това значи, че сме почнали да берем плодовете на абсурда с либийския танкер " Бадр " ", разяснява ръководителят на доброволната избавителна организация " БУЛСАР " к.д.п. Никифор Герчев. Според него единствено преди няколко месеца в формалния бюлетин на Световната морска организация България е била разказана като пиратска страна и съпоставена със Сомалия.

" Държавата би трябвало незабавно да вземе ограничения за подсилване на имиджа и привлекателността на българския байрак ", разяснява морският специалист к.д.п. Христо Папукчиев, който от години плава като капитан на едни от най-големите италиански кораби. " Няма по какъв начин Българската банка за развиване да финансира немска компания, която да купува китайски кораби, които след това да плават под панамски байрак. Трябва при финансиране от сходна институция едно от наложителните условия да бъде плавателният съд да бъде регистриран и да плава избран брой години под български байрак ", даде образец Папукчиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР