България е готова за председателството на Европейския съвет, което е

...
България е готова за председателството на Европейския съвет, което е
Коментари Харесай

Борисов: И децата знаят, че нямаме алтернатива

България е подготвена за председателството на Европейския съвет, което е доста значимо за нас и предстоят извънредно напрегнати шест месеца. Това обаче не значи, че вътрешните проблеми на страната остават на назад във времето. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в предаването "Панорама " на Българска национална телевизия.

"Готови сме с всичко, което е належащо да бъде готово, екипите направиха доста. По време на председателството се изисква най-висша форма на дипломация, диалози, връзка с всички сътрудници, тъй като има доста тематики, които са сложни за доста страни да приказват. Категорична позиция като ръководители може да се изрича, само че би трябвало да бъдем въпреки всичко обрани, тъй като би трябвало да защитим ползите на 27-те и Брекзит. " - предизвести министър председателят.

Темата за Западните Балкани за първи път ще бъде измежду целите на Европейски Съюз.

"Темата Западни Балкани по никакъв метод нямаше да участва, на който и да е съвет. Бяха неглижирали, вглъбени в проблемите на самата Европа. Темата беше разкол да се приказва за Западните Балкани. " - подсети Борисов.

Той отдели особено място на Договора са добросъседство и другарство с Македония:
"Македонският народ узря за този контракт, откакто се увери, че се отнасяме към тях с топли усеща, само че и нищо не желаеме от тях. Ние просто желаеме те да са постоянни, да са добре и дружно да честваме празниците ни, а не да стават мотиви за най-големи кавги. С локалните избори в Македония и безапелационната победа на Зоран Заев беше един избор на хората, че това съглашение, този път на Македония към Европа, НАТО и демокрацията е съзнателен. "

По думите му, северната ни съседка Румъния ще поеме по пътя на Полша, "ако не спре с това, което прави ".

Той дефинира като изключително значима и тематиката за миграцията.

"В България като че ли като с нож се отряза тематиката за миграционната рецесия. Спомнете си единствено преди 8-9 месеца какво беше в България, Харманли, "Овча купел ". Знаете ли какви старания и какъв брой желязна сделка би трябвало, с цел да пазим границата по този начин, както се пази с Турция. Категорично това е най-важна тематика. В същото време нашите съседи от Гърция не могат да си преброят мигрантите. Нямаше по-голям боязън за българите. Колкото и да сме толерантни 2,3 фамилии с деца обикаляха България и никой не искаше да ги вземе, представете си 50-60. Длъжни сме да имаме положителни връзки с всички наши съседи. " - безапелационен е министър-председателят.

Той изрази недоволството си от държанието на опозицията в навечерието на европредседателството:
"Ние желаеме да покажем всичките си магарии за тези 6 месеца, да го създадем. Не ме нервира вотът на съмнение. Той се прави, с цел да се покаже на света какъв брой сме некадърни. Да забележим какво ще изнесат, ние ще отговорим. Липсата на политическата класа сега ще направи тъкмо това. Няма да ги оставим в този избор да ни бият нас и ние да ги гледаме. Всичко неприятно ще го изкараме на показ. "

Същевременно той се съгласи ненапълно с изявлението на Ахмед Доган, който предизвести Движение за права и свободи да не прави недомислени ходове за събаряне на държавното управление:
"Той е един умен човек, 27 години е в ръководството и самичък схваща какво би станало, в случай че вотът успее. Да допуснем, че успее. Няма да има парламент, няма да има пленарни съвещания. Вместо да се съсредоточим за 6 месеца, да изричаме положителен дял за България, ние желаеме да си изкараме кирливите ризи на показ. Добре, да го създадем. "

"Какво сподели господин Доган - и на Българска социалистическа партия, и на Движение за права и свободи, ще ги свалим ГЕРБ и Патриотите, само че когато сме подготвени да управляваме. Ако го създадем в този момент с някакви принадлежности, след 2,3 месеца те отново ще ни смъкват нас. Това им сподели, "Изчакайте си времето, в този момент не сте подготвени. " Нито е споделил ние с ГЕРБ ще управляваме или еди какво си. Той се обърна на процедура към Българска социалистическа партия и към неговите. "Не бързайте - стани да седна. Сега са по-добри от нас. В Общи линии това, което Борисов прави и за съседите ни, и за Балканите, е положително. Нямаме подобен човек. Ще си го подготвим, след година, две или три и ще ги свалим и ще управляваме. Това на процедура им сподели и съгласно мен вярно им го сподели, другояче ще е злополука, само че ние сме го минали това. Ще докарат един нов Орешарски, след три месеца ще падне. " - добави Борисов.

Той изрази и преценката си за разликите сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия: "Ако страната е моя, мога да се инатя, колкото желая, ние сме за доста малко, парите са публични, държавното управление единствено преразпределя. ГЕРБ устоя толкоз години, тъй като знаят, че който е отговорен си отпътува. Не може като Българска социалистическа партия да те обвинят за пазаруване на гласове и ние да го държим в Народното събрание или да отиде народен представител да се подхилва за стола на водещ и ние да го държим в Народното събрание. Дори остриета, които ни бяха значими за в тази мръсна война, която се води против нас, ние ги отстранихме. Това е разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. "

Премиерът разяснява също връзките си с президента Румен Радев, който по думите му приказва с думите на Корнелия Нинова:
"Нямам суетност. Няма какво да водя война с него. Той ни дава оценки непрестанно. От една страна споделя ГЕРБ да не се обаждат, а в действителност всеки ден ни дава оценки и то допустимо най-негативни, взима страна и приказва с думите на Българска социалистическа партия, на госпожа Нинова. Спрях ГЕРБ да не приказват, само че те не могат всеки ден да премълчават. "

Същевременно Борисов избегна директните мнения във връзка с Делян Пеевски:
"Делян Пеевски е единствено народен представител от Движение за права и свободи и в случай че е имало други, са щели да го изкарат. Воюват няколко олигарси, които стопански са видели, че могат да го създадат и си имат медии. Ако прегледате утринните блокове, печата или организациите, ще видите тъкмо кои медии, на кой олигарх са, тъй като ясно и тъкмо пазят неговия интерес. Никога не съм бил с никой от тях. Всеки се пробва да се възползва по един или различен метод, само че в никакъв случай не е съумял. Човекът, който може да приказва за Пеевски е Карадайъ и Доган. "

Министър-председателят разяснява и наболелите тематики от последните дни.

Той уточни, че с мораториума за новите медикаменти държавното управление е желало да промени системата, само че това желание не е било разбрано:
"Ние искахме да създадем следното - 6 комисии да могат най-хубавите експерти, когато имат подобен пациент и би трябвало да му се приложи нова молекула. И мен по този начин ме излъгаха на времето. Това искахме да предотвратим. Откакто ГЕРБ е на власт тройно са се усили парите за опазването на здравето и какво се оказва, че отново всички са недоволни. Корнелия Нинова ми се обади и сподели, че ще сгрешим и аз се съгласих. Това не значи, че сме се сближили с госпожа Нинова и Движение за права и свободи, само че е това да може да си естествен и да предотвратиш рецесия. Има голям проблем с ТЕЛК-овете, с тези скъпи медикаменти, които се изписват и това се прави от доктори, GP-та. Не може да всеки доктор да сложим СРС. Искахме просто да променим системата, не се възприе, рано или късно ще се схване, тъй като това не може да продължи. "

Премиерът бе безапелационен, че ще има втори въжен превоз в Банско: "Не единствено, че не се двоумя. Втори въжен превоз ще има. Ние сме провели диалог с доста от "Зелените " и те също са да има втори въжен превоз, само че желаеме по този начин да създадем и проекта на ръководството за Пирин, че всяко нещо, което в допълнение ще се строи, е минава екологична оценка. Всички са ми заявили, че са за втория въжен превоз. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР