България е готова с план си за ваксиниране срещу COVID-19.

...
България е готова с план си за ваксиниране срещу COVID-19.
Коментари Харесай

Лекари от Враца: Не смеем да се ваксинираме срещу К-19, защото...

България е подготвена с проект си за имунизиране против COVID-19. Страната ни ще стартира с препаратите на Пфайзер/Бионтех и Модерна, само че едвам откакто ги утвърди Европейската организация по медикаментите.

В първата фаза ще бъдат ваксинирани над 240 хиляди медици - това са лекарите, зъболекарите, медицинските сестри, фармацевтите и целия медицински личен състав. Във втората фаза е ред на учителите и хората, които живеят в обществени домове, както и техния личен състав.

Очаква се общият им брой да бъде малко над 112 хиляди лица. Специфичното е, че тук попадат и личният състав на ферми за развъждане на норки. Следва третата фаза. В нея ще бъдат ваксинирани чиновниците, които поддържат действието на съществени действия. Тук попадат и служителите на реда, както и работещите в секторите енерго и ВиК.

Един милион и 800 хиляди души ще бъдат имунизирани в четвъртата фаза. Това са хората на и над 65-годишна възраст, както и тези с хронични болести. А в петата фаза е ред на групите, които са уязвими заради изискванията и метода им на живот.

Враца е избрана като един от шестте центъра за имунизация и логистика. Местното РЗИ ще координира дейностите в целия Северозапад.
Врачанската регионална болница има Коронавирус поделение, в което се лекуват най-тежките случаи.

В момента имаме няколко тежки случая тук, към момента не са на апаратна вентилация, тъй като се опитваме да им дадем до последно късмет, защото при тях шансът е по-голям преди интубацията. Надявам се да се преборим и всичко да има позитивен край, заяви доктор Златомир Колев в ефира на bTV.

Златомир е млад доктор специализант и реаниматор, който е избрал да остане България. Включва се в битката с пандемията още напролет.
Още май месец, когато бяха признати пациентите от Гара Вършец, имаше потребност от реаниматор. Аз аплайвах, не съм се замислял, споделя доктор Колев.

Докато други негови сътрудници се отхвърлят поради огромната заплаха, той споделя, че е решил риска.

Аз съм на такава (млада) възраст и нямам съпътстващи болести. През последните седем месеца съм добре ще забележим, показа той.

Що се отнася до идната имунизация на лекарите в първа фаза, Златомир разкрива, че не счита да се възползва.

Ваксините са хубаво нещо, приказваме за наложителните ваксини, които са залегнали (в имунизационния план). Те са ни избавили от доста рискови инфекции, само че за жалост за тази ваксина против COVID-19, най-малко за мен, няма задоволително безапелационни данни, че тя ще бъде 100% ефикасна и ще бъде на 100% безвредна.

В медицината има по този начин нареченото риск-полза за всяко едно лекарство или лекуване – би трябвало да бъде претеглен доста добре риска и каква ще бъде изгодата. Затова мисля, че е хубаво всеки един човек да се осведоми и самичък да реши. Приветствам решение на държавното управление, че ще бъде непринудено и гратис, споделя доктор Колев.

Друг негов сътрудник също споделя, че няма да се имунизира, тъй като е изкарал заболяването. Д-р Колев не е чувал от личния състав на болничното заведение някой да е споделил изрично, че ще се имунизира.

В петък фармацевти от Враца обявиха, че са подготвени да се имунизират, в случай че Европейската организация по медикаментите утвърди препаратите. Други лекари от града споделиха, че още не са взели решение и чакат повече информация за надеждността на имунизациите.

Вече са готови пространства в РЗИ-Враца, където да се съхраняват имунизациите. Имат подготвеност и там да се прави имунизацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР