България е готова да приеме втората отсечка на „Турски поток“

...
България е готова да приеме втората отсечка на „Турски поток“
Коментари Харесай

НГ: „Турски поток“ неизбежно ще стане български


България е подготвена да одобри втората права на „ Турски поток “ и брои дните досега, когато ще се трансформира в един от газовите хъбове на Европа. Страната откри нов сектор от директния газопровод, който е насочен да получава газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представителите на Европейската комисия на думи поддържаха София и нейните проекти. Някои от интервюираните от НГ специалисти считат, че Русия не е имала различен вид, с изключение на да прокара втората права на „ Турски поток “ по посока на България.

България откри в петък новата част от своя газопровод за Турция, който ще й разреши да удължи една от правите на „ Турски поток “ до своята граница, оповестяват локалните осведомителни организации, цитирайки българския министър председател Бойко Борисов.

Новата тръба е с дължина 20 км и ще усили потенциала на Трансбалканския газопровод /по който България получава съветски газ от Украйна/ до 15,7 милиарда куб.м. газ годишно от настоящите 14 милиарда, прецизира организация „ Прайм “. Сега тези мощности се възнамерява да бъдат употребявани в реверсивен режим.

“Днес ние изградихме водопровод, който ще разреши да се употребяват реверсивните потоци, с цел да получаваме газ от Турция, Азербайджан и Русия “, съобщи Борисов, представен от турското издание „ Хюриет Дейли Нюз “.

След неуспеха с „ Южен поток “ България кроеше проекти за основаването на газов хъб край Варна и „ в този момент в Брюксел ясно дават да се разбере, че имат интерес от основаването на подобен хъб и надлежно в построяването на втора права на „ Турски поток “ до територията на България “, оповестява „ Дойче Веле “.

„ Европейската комисия изцяло поддържа устрема на България да сплоти доставките на газ “, съобщи в изявление за Дъждовни води заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович. Това ще спомага за диверсифицирането на доставките.

Любопитното е, че на фона на експортните планове на Русия от ден на ден страни декларират своите упоритости да станат газови хъбове. Преди всичко става дума за Турция, която към този момент употребява „ Турски поток “ като инструмент за изнудване на Русия. Турските управляващи започнаха игра с няколко страни -износителки едновременно. По-конкретно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи по-рано големия интерес от строителството на Трансанадолския газопровод (ТАНАП, TANAP), който би трябвало да свърже Азербайджан, Грузия, Турция и Южна Европа. Освен това в Турция поставят „ огромни старания, с цел да може туркменският газ да стане също част от този план “. След тях Ердоган загатна и за Русия с „ Турски поток “.

В контраст на към този момент съществуващите и строящи се съветски газопроводи в Европа Франция, Испания и Португалия показаха предпочитание да обезпечат диверсификация на енергийните доставки за сметка на втечнения газ, в това число и от Съединени американски щати. Така че плановете за газови хъбове „ никнат “ в Европа като гъби след дъжд.

Връщайки се към вероятността за втора права на „ Турски поток “, ще напомним, че българският поврат в действителност се е обсъждал, само че дефинитивни публични решения за момента не са оповестени.

„ Русия се нуждае от гаранции, с цел да вземе решение за построяването точно през България на втората „ директна “ права от „ Турски поток “ за Европа “, съобщи през май съветският министър на енергетиката Александър Новак. „ Газпром “ разисква разновидности за маршрут на втората права през България и Сърбия или през Гърция и Италия. „ По принцип Русия не се отхвърля от съдействие, подготвени сме да обсъдим всички тези разновидности. За нас е значимо всички огромни бъдещи инфраструктурни планове, които са вероятни, да бъдат обезпечени от позиция на купувачите на природния газ, да дават отговор на условията на европейското законодателство, да имат гаранции от българското държавно управление и от Европейска комисия “, посочи Новак.

След това през юни ръководителят на УС на „ Газпром “ Алексей Милер, сякаш хвърли по-голяма светлина по този мотив. „ В момента в България, Сърбия и Унгария са взети решения за развиването на националните газотранспортни мрежи... Тези решения са взети в сходство с настоящото европейско енергийно законодателство. По тази причина газът от „ Турски поток “ при започване на 2020 година може да премине през газотранспортната система на България, Сърбия и Унгария “, съобщи Милер. Ключовата дума тук обаче е - „ може “.

Що се касае до въпроса за опцията за строителството на директна тръба до България през морето, то Милер отговори на това, че следователно са нужни „ твърди, 100-процентни гаранции от Европейската комисия и България “.

Засега на формалният уебсайт на „ Газпром “ в частта за „ Турски поток “ не се показва накъде ще се завърти втората тръба. Изброяват се единствено „ някои прилежащи страни “.

Някои интервюирани от „ НГ “ ( „ Независимая газета “) специалисти считат, че различен вид, с изключение на да се причисли към съществуващата система на България, Русия не е имала и не би могла да има. „ Ако приказваме за това, че „ Турски поток “ ще се причисли към тази газотранспортна система на България, която към този момент съществува, просто в реверсивен режим, то това е неизбежно, - твърди шефът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов. - Но в случай че приказваме за това, че би трябвало да има някакво в допълнение трасе, което да доближава през морето директно до България, то към този момент за това въобще не става въпрос “.

„ Никой, както разбирам не го е признавал публично, само че това бе първичният неминуем вид, съгласно който, тези газотранспортни мощности, които ще се освободят поради това, че през Украйна ще се придвижва по-малко газ, ще бъдат пренасочени към натоварване в реверсивен режим “, добави Правосудов. По думите му, единственото належащо при подобен вид е да се построи връзка сред България и Сърбия.

Когато към този момент има настояща инфраструктура и към нея би трябвало да се изградят единствено някои допълнения е безсмислено да се строи от нулата, редом на нея нова тръба, което е стопански нецелесъобразно, продължава специалистът. Освен това Правосудов счита, че подобен вид не носи и политически опасности.

„ Политически опасности за строителството на нови мощности постоянно съществуват, само че не и за старите “.

Но не всички интервюирани специалисти са толкоз оптимистично настроени във връзка България и проектите й да стане хъб. Ако се прегледат другите разновидности за трасета, то България е най-слабото звено, счита членът на президиума на „ Подкрепа на Русия “ Ирина Капитанова. И това е точно по политически аргументи. Експертът припомня за рисковете от внезапна смяна на позицията на България при промяна на настроението на Европейския съюз.

„ Преди имаше алтернатива: или отиваме в България с неразбираеми вероятности, заради двусмисленото отношение към Русия, или отиваме в Гърция и започваме конкурентна битка с Трансанадолския газопровод от Азербайджан. Сега обстановката с България малко или доста се поизясни “, счита шефът на Института за модерна стопанска система Никита Исаев. Изглежда, че българският поврат е печеливш.

Но специалистът прецизира: рисковете за всички европейски планове е един - „ това са антируските наказания и натискът върху Европа от страна на Съединени американски щати “. „ Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също се стреми да заеми свое място на европейския газов пазар и прави това доста нападателно “, изяснява Исаев. - И в случай че напрежението нарасне, управляващите в Европейския съюз може да пожертват ползите на България, поради ползите на Европа “.

http://www.ng.ru/economics/2018-08-05/4_7278_potok.html
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР