България е готова да приеме втората отсечка на „Турски поток“

...
България е готова да приеме втората отсечка на „Турски поток“
Коментари Харесай

„Независимая газета“: „Турски поток“ ще стане български

България е подготвена да одобри втората права на „ Турски поток “ и брои дните досега, когато ще се трансформира в един от газовите хъбове на Европа. Страната откри нов сектор от директния газопровод, който е насочен да получава газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представителите на Европейската комисия на думи поддържаха София и нейните проекти, разяснява „ Независимая газета “.

Газ по "Турски поток " потегля през България през 2020

Според специалисти Русия не е имала различен вид, с изключение на да прокара втората права на „ Турски поток “ по посока на България.

В петък българският министър председател Бойко Борисов откри газопровод за Турция, който ще разреши да се удължи една от правите на „ Турски поток”.

Новата тръба е с дължина 20 км и ще усили потенциала на Трансбалканския газопровод до 15,7 милиарда куб.м.

След неуспеха с „ Южен поток “ България кроеше проекти за основаването на газов хъб край Варна и „ в този момент в Брюксел ясно дават да се разбере, че имат интерес от основаването на подобен хъб и надлежно в построяването на втора права на „ Турски поток “ до територията на България “.

„ Ако приказваме, че „ Турски поток “ ще влезе в съществуващата към този момент газотранспортна система на България просто в реверсен режим, това е наложителност - твърди аналитикът Сергей Правосудов. - Ако пък приказваме, че би трябвало да има някакъв спомагателен маршрут, който да влезе през морето непосредствено в България, към този момент въобще не става дума за това “, прецизира той.

„ Поначало неминуем вид “ е било съгласно него да се натоварят в реверсен режим газотранспортните мощности, които няма да се употребяват, щом „ през Украйна ще се помпа по-малко газ”. За задачата би трябвало единствено да се построи свързващо звено сред България и Сърбия, показва Правосудов.

Щом към този момент има работеща инфраструктура, която се нуждае единствено от малко допълнение, няма смисъл да строиш до нея от нулата нова тръба - нещо стопански нецелесъобразно, регистрира специалистът.

Според него този вид не носи и политически опасности. „ Политически опасности има постоянно, щом се строят нови мощности, в случай че пък се задействат старите, към този момент няма такива “, декларира той.

Ако се прегледат другите разновидности за направления, България е най-слабата частица - тъкмо поради политическите опасности, счита бизнес анализаторът Ирина Капитанова. Има риск България внезапно да смени позицията си при възможна обща промяна на настройките в Европейски Съюз, припомня тя.

Рисковете за всички европейски планове са общи – „ това са антируските наказания и натискът върху Европа от страна на Съединени американски щати “, разяснява икономистът Никита Исаев.

„ Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също се стреми да заеме мястото си на европейския газов пазар и го прави много нападателно - изяснява той. - И в случай че напрежението нарасне, управляващите на Европейски Съюз може да жертват ползите на България в името на европейските”, показва съветският наблюдаващ.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР