България е готова да подкрепя Сърбия за постигане на членство

...
България е готова да подкрепя Сърбия за постигане на членство
Коментари Харесай

Румен Радев насърчи Сърбия по европътя й

България е подготвена да поддържа Сърбия за реализиране на участие в Европейски Съюз . Това стана ясно от думите на българския президент Румен Радев на взаимна конференция с президента на Република Сърбия Александър Вучич в Белград. Българският президент Румен Радев е на двудневно публично посещаване в Република Сърбия по покана на своя сътрудник Александър Вучич.

Румен Радев прикани и за основаването на нов гранично-контролен пропускателен пункт на границата сред България и Сърбия .

Румен Радев прикани за по-активна работа в областта на речния туризъм и търговия и по-мащабно присъединяване в взаимни планове за трансгранично съдействие. Двамата акцентираха общите инфраструктурни планове - завършването на автомагистралата сред Белград и София, електрификацията на железопътната линия Ниш-Димитровград-София, построяването на газов интерконектор. " Когато приказваме за съгласуваност, би трябвало да прилагаме изчерпателен метод ", сподели Радев.

 Време е за историческо съглашение със Сърбия, прикани Косово
Време е за историческо съглашение със Сърбия, прикани Косово

Преговорите ще продължат по един или различен метод

Според него включването на Сърбия в общото въздушно пространство на Европа е основен общ приоритет за сигурността и успеваемостта на въздушния превоз и интеграцията на Република Сърбия в Европейски Съюз.

По думите на българския президент времевата рамка за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз, заложена от Европейската комисия до 2025 година, е амбициозна, само че постижима цел. Тя изисква солидна готовност и воля за промени в региона на политическия, икономическия и публичния живот на страната .

 В Сърбия заговориха за ерес измежду православните християни
В Сърбия заговориха за ерес измежду православните християни

Заради проблема с автокефалността на Македонската и Украинската православна черква

Ръстът в стокообмена сред двете страни надвишава 1 милиарда евро годишно . Това е задоволително за двамата президенти.

Историческото помиряване, върху което е построена единна Европа , би трябвало да откри своето място и на Балканите , безапелационни бяха и двамата президенти.

Според двамата президенти отстояването на европейската вероятност в района изисква храброст, загърбване на езика на омразата, определяне на трайно добросъседство и ценене на правата на националните малцинства .

Според Радев построяването на добросъседски връзки в района са исторически късмет, който ще подсигурява европейската интеграция на Балканите и ще покаже, че уроците от предишното са научени .

През втория ден на визитата президентът Румен Радев дружно със сръбския си сътрудник ще организира първа по рода си взаимна среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград .

" Очакваме нашето национално малцинство да усети мощната поддръжка на сръбската страна и позитивните промени в сръбското законодателство за малцинствата да донесат действителни промени в всекидневието на нашите сънародници ", съобщи Румен Радев и прикани за градивен разговор и съответни дейности за възстановяване на достъпа на българското малцинство до опазване на здравето.

По време на срещата сред двамата президенти бе разисквана опцията за образованието на български език за сънародниците ни в Сърбия. Изразена беше взаимна подготвеност за подписването на съответни спогодби, които да регламентират съдействието в тези сфери .

Президентът Александър Вучич удостовери и готовността на сръбската страна да предприеме на практика дейности за развиването на трансграничния район и да обезпечи финансиране на медии на роден език за българското малцинство .

Сръбският държавен глава означи отличния двустранен разговор сред България и Сърби я, който дава на практика резултати в комерсиалния продан и растежа в туризма. " Тези достижения са изключително значими, тъй като вършат нашите два народа все по-близки. От голямо значение за нас е да гледаме към бъдещето, а не към предишното, да почитаме дружно своите починали герои и да отворим нова страница ", сподели още президентът Александър Вучич.

По-рано денем президентът беше посрещнат с публична гала пред Палата Сърбия от своя сътрудник Александър Вучич в столицата Белград .

 България и Сърбия чакат до 2022 година подготвен газов интерконектор
България и Сърбия чакат до 2022 година подготвен газов интерконектор

България, Сърбия и Унгария подсигуряват енергийната сигурност в района

През първия ден на визитата си българският държавен глава организира срещи и с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич и с ръководителя на Народната скупщина Мая Гойкович .

Румен Радев също ще сервира венец на Паметника на незнайния боец в местността Авала в Белград .

През втория ден на визитата двамата държавни глави ще поднесат венци на паметника на починалите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 година на Нешков връх.

В състава на формалната делегация на президента Румен Радев в Република Сърбия вземат участие ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков , началникът на Военномедицинска академия бриг. ген. проф. доктор Венцислав Мутафчийски и генералният шеф на Директива за птиците РВД Георги Пеев , които ще проведат диалози със свои сръбски сътрудници в Белград.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР