България е една от водещите държави по дигитализация на пристанищните

...
България е една от водещите държави по дигитализация на пристанищните
Коментари Харесай

Отличници сме в Европа по дигитализация на пристанищните услуги, смятат специалисти

България е една от водещите страни по цифровизация на пристанищните услуги. Ние даже сме отличници в Европа и след две години ще може да се похвалим и с внедряването на новата електронна платформа PCS. Това съобщи генералният шеф на Държавно дружество "Пристанищна инфраструктура " (ДППИ) Ангел Забуртов по време на представянето на Общата визия на Система за електронен продан на информация в българските пристанища в Бургас. Системата беше показана пред специалисти от държавни институции и представители на морския бизнес. По думите на Забуртов системата е основана за потребителите и колкото по-активни са те, толкоз по-добре ще действа и тя.

Ръководителят на Управляващия орган на Оперативната стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура " Галина Василева сподели, че ДППИ е бенефициент на програмата още от предходния програмен интервал 2007-2013 година, в границите на който предприятието осъществя доста значими планове, най-значимият от които е "Информационна система за ръководство на трафика на плавателни съдове- фаза 3 ".
Радваме се, че и през сегашния програмен интервал държавното дружество продължава да надгражда осведомителните системи, които построи през годините, да ги усъвършенства за да се дава една по-качествена съвременна услуга за всички ползватели, добави Василева.

Представителят на компанията реализатор Стефано Темпорини разясни, че първите PCS системи стартират да действат в края на седемдесетте години. По думите му малко по малко от ден на ден пристанища вкарват системата като нужда, обвързвана с тяхната конкурентоспособност и по отношение на обмена на електронна информация сред бизнеса и държавните институции.

Въвеждането на PCS системата е напълно фокусирано върху постигането на повишение на успеваемостта и конкурентоспособността на транспортния бранш. Внедряването й ще докара до оптимизация и автоматизация на пристанищните и логистичните процеси посредством еднократно подаване на данни, повишение на успеваемостта на координацията сред участниците в логистичната верига, повишение скоростта на работните процеси, бистрота на информацията и информация в действително време, възстановяване на изискванията на околната среда посредством понижаване на излъчванията, проследимост през цялата логистична верига и понижаване на използването на хартия.
Проектът се финансира със средства на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР