България е една от трите страни -членки на Европейския съюз(ЕС),

...
България е една от трите страни -членки на Европейския съюз(ЕС),
Коментари Харесай

ЕК: България е една от трите страни в ЕС без законов регламент за минималната работна заплата

България е една от трите страни -членки на Европейския съюз(ЕС), които не са открили със закон никакви критерии за актуализиране на минималните работни заплати. Другите две са Румъния и Естония. Това се схваща от публикуван документ на Европейската комисия(ЕК), с който се афишира началото на втория стадий от консултацията по въпроса с европейските синдикати и организации на работодателите.
В момента в седем европейски страни няма минимална заплата, като връзките в тях се контролират с групови трудови контракти.
Пандемията от ковид имаше негативен резултат върху стопанската система на страните-членки, предприятията и приходите на служащите и техните фамилии, акцентират от Европейска комисия и допълват, че неравенствата са се задълбочили.
Същевременно оттова показват, че с тези съвещания не се цели въвеждането на минимална работна заплата в Европейски Съюз, нито хармонизиране на системите за нейното установяване, а се търсят благоприятни условия, посредством които да се подсигурява, че минималните заплати се дефинират на уместно ниво и пазят всички служащи.
В отговорите от първия стадий обществените сътрудници са били безапелационни, че груповото договаряне играе основна роля.
Говорителят на Еврокомисията Марта Виечорек съобщи, че институцията преглежда два разновидността за тази цел - обвързващи критерии посредством директивата в частта й за изискванията на работа и рекомендации на Съвета, които нямат обвързващ темперамент и ще дадат насоки и рамка на деяние:
„ Важно е да се подчертае, че и в двата случая - инструкция или рекомендации на Съвета, това няма да отнеме свободата на обществените сътрудници да открият нивото на минималната работна заплата. Сега ние търсим гледните им точки за опциите като юридически инструмент “. 
Партньорите би трябвало да отговорят на въпросите до 4-ти септември.
Първият стадий от консултациите бе сред 14 януари и 25 февруари. Тогава Комисията получи отговор от 23 европейски обществени сътрудници. Въз основа на тях тя заключи, че са нужни спомагателни дейности на ниво Европейски Съюз. 
Решение за контролиране на минималната работна заплата в Европейски Съюз може да се чака най-рано наесен.
Припомняме, че председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи при избирането си, че желае да подсигурява “справедливи минимални работни заплати за всички служащи в Европейски Съюз ”. Тя даде обещание да предложи законодателно решение през първите 100 дни от мандата си, само че по-късно реши, че ще се съветва първо със страните членки и обществените сътрудници.
Въпросите, оповестени през вчерашния ден, са адресирани към управляващите, работодателите и синдикатите. Това е втора серия въпроси, откакто при започване на годината Брюксел провежда друго питане по тематиката.
След него Комисията разгласи, че към този момент се е убедила, че въвеждането на минимална заплата в Европейски Съюз изисква да бъде уредено на европейско равнище, само че че не е сигурна дали това би трябвало да стане посредством европейска инструкция, която или да откри минимални стандарти и да вмени отговорности на националните управляващи за най-ниските трудови хонорари, или да бъде под формата на рекомендации, без наложителна мощ.
Изрично се акцентира обаче, че “Комисията няма за цел да се вкара единна европейска минимална работна заплата, нито да се хармонизират системите за установяване на минималната работна заплата. ” Вместо това “мярката ще се ползва друго според от системите и традициите на страните членки ”, като управляващите, работодателите и синдикатите ще запазят правото си да дефинират размера на минималното заплащане и изискванията за приемането му.
Новото допитване, което ще продължи доникъде на юли, търси отговори на въпроси за обезпечаването на гаранции за “ясни и постоянни критерии за актуализирането на минималните заплати ”, за присъединяване на обществените сътрудници в договарянето им и за намирането на ефикасен надзор върху спазването на законодателството за използването им.
Според Брюксел минималните заплати са средство за отбрана на уязвимите служащи, метод за унищожаване на разликата в заплащането сред мъжете и дамите и инструмент за повишение на продуктивността на труда и на потреблението. Кризата, провокирана от коронавирусната зараза, е задълбочила неравенството в обществата и е лишила от приходи доста служащи и фамилиите им, и по тази причина е належащо да се подхващат дейности за гарантиране на почтено възнаграждение за труд.
Засега Европейска комисия не прецизира дали има намерение да обвърже минималната заплата с размера на междинната, което беше заричане на европейските социалисти на изборите през 2019 г и откъдето актуалната председателката на Европейската комисия взаимства концепцията.
Новата консултация ще продължи 6 седмици, след което през есента се чака Комисията да разгласи дали и по какъв начин ще законодателства - със отговорности за управляващите в страните членки или с рекомендации. Ако бъде определен първият вид, Европейска комисия ще приготви план за европейска инструкция, който би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент и от страните членки, преди да влезе в действие. На запитването, което е оповестено на интернет страницата на Еврокомисията, могат да дават отговор както управляващите на всички равнища и обществените сътрудници, по този начин и жители и представители на бизнеса и университетските среди.
Вижте още:
Минимална работна заплата 2020: Ще стане ли 750лв?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР