България е една от страните в Европейския съюз, където средната

...
България е една от страните в Европейския съюз, където средната
Коментари Харесай

ЕК: В България се решават най-малко дела за корупция на годишна база

България е една от страните в Европейския съюз, където междинната дълготрайност на правосъдните каузи за корупция е най-голяма. Това демонстрират данни от отчет на Европейската комисия за успеваемостта на правосъдните системи в страните членки.

По данни на комисията у нас се вземат решение минимум каузи от този вид на годишна база. На другия полюс е Словения, където за същото време на първа инстанция се вземат решение към 800 каузи.

В 12-страни членки на Европейски Съюз делата за корупция се вземат решение до 1 година.

Докладът изследва и независимостта на правосъдната система. Проучването в таза област демонстрира данни за 2016, 2021, 2022 и 2023 година Забелязва се наклонност на понижаване на доверието в правосъдната система в България.

Според данните за 2023 г. около 30% от българските жители са на мнение, че правосъдната система е обективна и самостоятелна. Този дял е съвсем не се трансформира през годините. Расте обаче недоверието към правосъдната система. Близо 60% са на мнение, че правосъдните решения не са самостоятелни и безпристрастни.

На другия полюс са страни като Финландия, Дания и Австрия, където сред 80 и 90 % имат доверие в правосъдната система.

Друго нещо, което отбелязва отчета на Европейска комисия, е че България е на едно от последните места в Европейски Съюз по приложимост на цифрови технологии в съдилищата. Едва 8 страни членки имат подготвени за цифрови технологии процедурни правила, които разрешават напълно или най-вече потреблението на разстояние връзка и за допустимостта на доказателства единствено в дигитален формат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР