България е една от страните с най-висока заболеваемост и смъртност

...
България е една от страните с най-висока заболеваемост и смъртност
Коментари Харесай

Сметната палата: Заболеваемостта и смъртността от COVID-19 в България са сред най-високите в света

България е една от страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID-19 в света. За това способства неналичието на ефикасна имунизационна акция. Това е заключението на одитен отчет на Сметната палата за това по какъв начин страната се е справила с ръководството на Коронавирус рецесията.

В началото на пандемията прецизното използване на противоепидемичните ограничения води до ограничение на заболяемостта и понижаване на смъртността. През 2021 година, без значение от обезпечените количества ваксини, заради ниското ваксинално покритие значително нарастват умиранията.



По-голямата част от държавите-членки на Европейски Съюз регистрират доста понижаване на изключителната смъртност през 2021 година, като се изключи:

България - от 14, 2 на 100 на 38 на 100,

Словакия - от 10,5 на 100 на 35,7 на 100,

Естония - от 2,3 на 100 на 19,4 на 100,

Латвия - от 1,5 на 100 на 21,7 на 100.



Очевидна е връзката сред бързината на повишаване на броя на имунизираните лица и постигнатото ваксинално покритие и годишната изключителна смъртност. Всички други страни от Европейски Съюз, които регистрират значително понижаване на годишна изключителна смъртност през 2021 година, имат бързо повишаване на броя на имунизираните лица и високо равнище на ваксинално покритие.





Най-висока смъртност от COVID-19 е записана в София град, минимум - в област Търговище.

Смъртността е най-висока измежду хора на възраст сред 70-79 години – общо 10 894 души, и измежду пациентите сред 60-69 години - общо 7 114 души. Най-ниска е смъртността на лицата на възраст сред 0-19 години – 24 души, и лица над 90 години - 724 души.

По данни на Национален статистически институт през 2020 година умиранията от COVID-19 са 6,9% от всички умирания в страната, а през 2021 година - 18,5%.

Друг значим извод от направения одит е, че при започване на пандемията от COVID-19, вследствие на строгите противоепидемични ограничения, е реализирано доста по-ниско ниво на изключителна смъртност в България в съпоставяне със междинната за Европейски Съюз . През 2021 година се следи противоположната наклонност - междинната изключителна смъртност в България доста надвишава тази в Европейски Съюз.



В таблицата по-долу може да се види какъв брой дози ваксини страната е дарила или препродала към 10.06.2022 г:



По-малко от половината от доставените дози ваксини са сложени преобладаващо на дейното население в огромните градове.



От обезпечения забележителен финансов запас за 2020 година и 2021 година, изразходваните средства за поддръжка на личния състав, директно зает с дейностите по попречване разпространяването на COVID-19, доста надвишават средствата за лекарствени артикули и ваксини.

По бюджета на Министерството на здравеопазването регистрираните разноски за попречване на разпространяването и за лекуването на COVID-19 са близо 668 млн. лева за 2020 година и над 746 млн. лева за 2021 година Общо разноските, прехвърлянията и заплащанията по бюджета на Министерство на здравеопазването за интервала от 01.03.2020 година до 31.12.2021 година са в размер на към 1,4 милиарда лева, като почти 50% от средствата (746 млн. лева.) са разходвани за поддръжка на личния състав.

Разходваните средства за ваксини са над 238 млн. лева, а за лекарствени артикули – близо 167 млн. лева В същото време, осъществените разноски по отношение на осъществяване на Националния проект за имунизиране против COVID-19 са 850 хиляди лева

Одиторите стигат до извода, че от Министерството на здравеопазването не са подхванати дейности за обезпечаване на обществена информация за подписаните контракти за субсидиране на лечебните заведения. От районните здравни инспекции не са осъществявани инспекции на всички лечебни заведения, които имат подписани контракти, което поражда риск за целесъобразността на изразходваните средства.

В резултат на осъществения одит се насочат 11 рекомендации към министъра на опазването на здравето . Сред тях:
обезпечаване на стандартизирано качество на оказваната здравна помощпроверка на разноските на предоставените дотации на лечебните заведения от Министерство на здравеопазването за поддържане на подготвеност, обезпечаване на леглови потенциал и кислородолечение. Това е нужно, с цел да се обезпечи гласност и бистрота на разходването на предоставените средствада се обезпечи обществена информация за подписаните контракти с лечебни заведения, за размера и изразходването на изплатените дотации от бюджета на Министерство на здравеопазването, в границите на същата година.създаване на Национален пандемичен комитетда се обезпечи единна процедура, качество и успеваемост на активността във всички районни здравни инспекции

Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР