България е една от страните, които активно подкрепят европейския път

...
България е една от страните, които активно подкрепят европейския път
Коментари Харесай

Румен Радев: България активно подкрепя европейския път на Турция

България е една от страните, които интензивно поддържат европейския път на Република Турция. Това съобщи президентът Румен Радев, който удостои посланика на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок с медал " Мадарски конник " първа степен, съобщи кореспондент на БГНЕС.


" В края на вашия сполучлив и потребен мандат като носланик на Турция в България, за мен е чест и наслаждение да ви удостоя с високото българско държавно отличие " Мадарски конник " първа степен за вашите изключителни заслуги за укрепването на двустранните връзки сред нашите страни ", сподели президентът. На церемонията участваха основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи, посланикът на Съединени американски щати в България Н. Пр. Кенет Мертен, някогашният ръководител на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, както и други публични посетители.

Радев акцентира, че за България Турция е обичаен, значим комшия и другар, съдружник в НАТО и стратегически сътрудник в редица области.

" В последните години нашите връзки се развиват извънредно удобно. Ние високо ценим връзки с нашия комшия и имаме вяра, че ще продължим да работим дружно по редица извънредно значими въпроси ", добави той и уточни, че доста от тематиките като сигурност, енергийна и транспортна съгласуваност, отбрана на нашите граници, постановат нужда от непрестанно търсене на нови и ефикасни прагматични решения.

Президентът означи, че огромна част от тези решения са осъществени и инициирани по време на мандата на дипломат Айлин Секизкьок.

" Пандемията, енергийната рецесия, войната на Русия против Украйна ни подтикнаха да преосмислим понятията добросъседство, взаимопомощ, съпричастност и взаимност ", добави президентът.


По думите му значително развиване откри и тематиката по енергийната и транспортна съгласуваност. " Откриха се нови ленти на втория по величина в света Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево – Капъкуле ", нова лаборатория. Започна проектирането на втората железопътна линия сред нашите две страни. България получи достъп до всички терминали за полутечен газ и газопреносната мрежа на Р Турция, и то в един изключително сериозен за нас миг ", съобщи Радев и добави, че това е израз на зрялост и отговорност сред нашите две страни освен към нашата енергийна сигурност и диверсификация, само че към сигурността на нашите съдружници и сътрудници.


Президентът открои като значим фактор и огромният растеж в търговско-икономическия продан сред България и Турция, който в последните години бележи една възходяща линия на развиване.

Радев акцентира, че Турция се трансформира и в стратегически вложител за България.

" България високо цени присъединяване на Турция в многонационалната бойна група на наша територия и последните меморандуми, които сключихме да противодействаме дружно на битката против мините в Черно море и за трансграничните интервенции по отношение на защитата във въздушното пространство в интергрираната противовъздушна и противоракетна защита на НАТО ", сподели още той.

Държавният глава е безапелационен, че най-хубавият израз за характера на връзките сред България и Турция дават връзките сред нашите нации, отбелязвайки растежа на туристическия продан и готовността за взаимопомощ в сложни моменти на тествания.

От своя страна посланикът на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок съобщи, че думите на българския президент я карат да се усеща горда, че е изпълнила отговорностите си. Тя цитира думите на Мустафа Кемал Ататюрк, че турците и българите би трябвало да останат другари и тези, които са против България, са против Турция.

" От Независимостта на България насам двете страни постоянно са се застъпвали в сложни моменти ", добави Секизкьок.

Турският дипломат уточни, че " българските герои бяха първите, които пристигнаха в засегнатите региони да спасят толкоз доста животи под срутените здания ".

" Инвестициите в България в стигнаха 2,5 милиарда евро, до момента в който търговията и стокообменът надвиши 7 милиарда евро годишно измерение. Това е извънреден триумф на визионерите и от България, и от Турция ", сподели Секизкьок.

Турският дипломат регистрира и водещата роля на българския държавен глава за откриването на новите ленти на " Капитан Андреево " и за подписването на съглашение за евентуално разкриване на нови гранчно-контролно пропускателни пунктове за ЖП превоза. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР