България е една от само пет държави в Централна и

България е една от само пет държави в Централна и ...

България е сред първенците в ЦИЕ по спад на фалитите на фирми.

България е една от само пет държави в Централна и Източна Европа, в които фалитите на фирми са намалели през 2017 г. Общо 311 компании у нас имат обявена несъстоятелност, като те са 0,08% от всички. Спадът в сравнение с 2016 г. е 18,4 процента, показва проучване на компанията за кредитно застраховане „Кофас“.
По думите на управителя ѝ за България Милена Виденова такова намаление е "историческо", обаче ситуацията не е изцяло оптимистична. „Прогнозите ни са, че тези темпове ще намалеят значително в следващите години, а и въпреки спада, задлъжнялостта остава голяма. Това е сигнал компаниите да обръщат внимание и да управляват рисковете“, заяви тя, цитирана от
„Добрите“ сектори, в които няма отчетени фалити за годината, са ИТ секторът, производството на мебели, дейностите, свързани с човешкото здраве (но не от държавния сектор), сектор „Сигурност“. Към „лошите“ - с ръст на несъстоятелностите, спадат търговията на едро и дребно, сделките с недвижими имоти, сухопътния транспорт и строителството. Сухопътният транспорт е нов отрасъл сред тях заради поскъпването на горивата и липсата на кадри, както и заради вдигането на цената на труда. Заплатите там, особено за превозването на опасни товари, са се увеличили с между 30 и 50%.
Що се отнася до 2018 г., през първите ѝ шест месеца 164 компании са обявени в несъстоятелност, което е с 4% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Новите производства пък са 213, сочат данните на „Кофас“.

Представени бяха и данни за петте най-големи дружества, обявени в несъстоятелност през 2017 г. На първо място е строително-инженеринговата компания „Енемона“ АД, чиито задължения са били за 75 млн. евро.
Втора е „КМБ България“ (собственик на магазините „Карфур“), която е с над 50 млн. евро задължения.
На трето място по дългове е „Г 56 Дивелъпмънтс“, свързана с т.нар проект „Супер Боровец“, с 29 млн. евро.
Фалитите на четвъртата и петата компании - „Карне – М“ (дългове за 25 млн. евро) и „Техно Резиденшъл Парк“ (18,3 млн. евро) пък са следствия от сагата „КТБ“, макар и датите им на обявяване да са през 2017 г., уточни Милена Виденова.
Още подробности за фалитите в Централна и Източна и Европа прочетете в Expert.bg.

Източник: actualno.com