България е една от само пет държави в Централна и

...
България е една от само пет държави в Централна и
Коментари Харесай

България е сред първенците в ЦИЕ по спад на фалитите на фирми

България е една от единствено пет страни в Централна и Източна Европа, в които банкрутите на компании са намалели през 2017 година Общо 311 компании у нас имат оповестена неплатежоспособност, като те са 0,08% от всички. Спадът спрямо 2016 година е 18,4 %, демонстрира изследване на компанията за кредитно обезпечаване „ Кофас “.
По думите на шефа ѝ за България Милена Виденова такова понижение е " историческо ", обаче обстановката не е напълно оптимистична . „ Прогнозите ни са, че тези темпове ще намалеят доста в идващите години, а и макар спада, задлъжнялостта остава огромна. Това е сигнал фирмите да обръщат внимание и да ръководят рисковете “, съобщи тя, представена от
„ Добрите “ браншове, в които няма регистрирани банкрути за годината, са ИТ секторът, производството на мебели, дейностите, свързани с човешкото здраве (но не от държавния сектор), бранш „ Сигурност “. Към „ неприятните “ - с растеж на несъстоятелностите, спадат търговията на едро и дребно, покупко-продажбите с недвижими парцели, сухопътния превоз и строителството. Сухопътният превоз е нов бранш измежду тях поради повишаването на горивата и неналичието на фрагменти, както и поради повдигането на цената на труда. Заплатите там, изключително за превозването на рискови товари, са се нараснали с сред 30 и 50%.
Що се отнася до 2018 година, през първите ѝ шест месеца 164 компании са оповестени в неплатежоспособност, което е с 4% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Новите производства пък са 213, сочат данните на „ Кофас “.

Представени бяха и данни за петте най-големи сдружения, оповестени в неплатежоспособност през 2017 година На първо място е строително-инженеринговата компания „ Енемона “ АД , чиито отговорности са били за 75 млн. евро.
Втора е „ КМБ България “ (собственик на магазините „ Карфур “), която е с над 50 млн. евро отговорности.
На трето място по задължения е „ Г 56 Дивелъпмънтс “ , обвързвана с т.нар план „ Супер Боровец “, с 29 млн. евро.
Фалитите на четвъртата и петата компании - „ Карне – М “ (дългове за 25 млн. евро) и „ Техно Резиденшъл Парк “ (18,3 млн. евро) пък са следствия от сагата „ КТБ “, въпреки и датите им на оповестяване да са през 2017 година, посочи Милена Виденова.
Още детайлности за банкрутите в Централна и Източна и Европа прочетете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР