България е една от малкото държави, чието законодателство е едно

...
България е една от малкото държави, чието законодателство е едно
Коментари Харесай

Ще попречи ли строителството на АМ Струма на важни археологически разкопки?

България е една от дребното страни, чието законодателство е едно от най-хубавите във връзка с археологията. Това разяснява в отговор на БГНЕС археологът доцент Людмил Вагалински дали строителството на автомагистрала „ Струма “ ще попречи на археологическите разкопки в „ Хераклеа Синтика “. За този обект кабинетът отпусна 100 000 лв., съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ Повечето европейски страни имат съществени проблеми точно със избавителните разкопки, тъй като са позволили частни субекти, частни археологически сдружения, което води до дъмпинг цени. Перфектно ни е законодателството, механизмът е смачкан. Археолозите работят в положителни взаимоотношения с страната и огромните компании “, означи ръководителят на археологическия обект край Петрич.
Според Вагалински няма място за паника – най-малко на този археологически обект. „ Разбира се в обособени случаи може да се появят някакви напрежения “.
Припомняме, че поради градежа на основния аутобан за Гърция археолозите не еднократно желаеха отсрочвания, с цел да бъдат изместени откритите археологически находки.
Археолозите тази година имаме извънредно доста работа. Такива сектори са по протежението на неосъществения „ Южен Поток “, газовата връзка сред Стара Загора и Комотини.
„ България има единствено един сериозен проблем и това е иманярството “, сподели още ученият.
„ Хераклея Синтика “ е древен град в днешна Югозападна България, руините на който са ситуирани в землището на с. Рупите, върху южния скат на вулканичното нагорнище Кожух. Разположен е на 2 км. храма на Ванга в местността Рупите и на 10 км от гр. Петрич В древността градът е бил център на региона Синтика, населявана от тракийското племе синти.
От 2007 година археологическите разкопки на Хераклея Синтика стартират под управлението на доцент Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) и Исторически музей Петрич. При извършените археологически изследвания се открива, че градът е имал натоварен живот, бил е съвременен. Хераклея Синтика и през днешния ден впечатлява своите откриватели и гости. С доста великолепие са издигнати представителните здания на античния град, градоустройствения проект е построен според правилата на Хиподамовата система.
Междувременно, на днешното си постоянно съвещание държавното управление реши да отдели 741 073 600 лв. от дъжавния бюджет за градежа на Автомагистрала " Струма ". Става въпрос за Лот 3.2 " Крупник-Кресна ", ляво платно, от км 375+860 до км 399+500, обходен път на гр. Кресна от км 396+137 до км 401+691=км 397+000 (от Лот 3.3). С част от средствата ще се финансира и рехабилитацията на съществуващия път Е 79 /дясно платно/ от км 376+000 (от Лот 3.1) = 378+300 (по километраж на път I-1 /Е79/) до км 396+137 (по километраж на път I-1 /Е79/).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР