България е една от десетте държави членки на Европейския съюз,

...
България е една от десетте държави членки на Европейския съюз,
Коментари Харесай

България излиза напред в научните изследвания, свързани с COVID-19

България е една от десетте страни членки на Европейския съюз, които съумяха в относително бързи темпове да провеждат и сериозна маса, и средства в границите на 2.4 млн. лева, които да отидат за тематичен конкурс за проучвания в региона на COVID-19.
Това съобщи заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева по време на брифинг с присъединяване на ръководителя на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски и шефа на фонд „ Научни проучвания “ проф. Георги Вайсилов във връзка държавното решение за финансиране на тематични състезания, свързани с пандемията от COVID-19.
Припомняме, че по-рано държавното управление утвърди спомагателни разноски в размер на 2,4 млн. лева за планово финансиране на тематични състезания посредством Фонд „ Научни проучвания “. С обезпечаване на средствата ще бъде обезпечено създаването на състезания за планове за научни проучвания, свързани с диагностика, предварителна защита, лекуване на заболелите от COVID-19, както и прогнозиране, мониторинг и предварителна защита на разпространяването му. Ще се подкрепи развиването на научния капацитет и научните проучвания на програмно-проектен конкурсен принцип, както и интернационалното научно съдействие.
По думите на заместник-министър Ангелиева институциите у нас подават ръка на българските откриватели. Ангелиева изрази вяра, че като резултат от плановете, ще има освен положителни решения, а за какво не и ваксина и лекарство за COVID-19. Карина Ангелиева означи, че с този конкурс българската просвета има шансове да се върне на международните нива - с нови планове, нови мрежи и привличане на нови вложители у нас. 
Управителят на Фонд " Научни проучвания " проф. Георги Вайсилов посочи, че документите за състезанието към този момент са изпратени към Министерството на финансите за координиране. След това този конкурс ще може да бъде разгласен, като той е ориентиран към финансирането на научни проучвания, свързани със самия вирус, и създаване на лечения. Освен това има тематично направление, обвързвано със социално-икономическите аспекти на пандемията. От думите на проф. Вайсилов стана ясно, че ще се направи всичко допустимо състезанието да започва в къси периоди.
Академик Юлиан Ревалски уточни, че в Българска академия на науките и отвън Академията има доста мощни научни колективи, които ще бъдат претенденти за планове, а конкуренцията ще бъде доста сериозна. Акад. Ревалски разяснява, че страната си дава сметка за значимостта на научния капацитет, който е необходим, по време на такава пандемия, както и за актуалното развиване на човечеството.
Подробности от решението на Министерския съвет четете в този материал.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР