България е една от държавите, в които няма регистър на

...
България е една от държавите, в които няма регистър на
Коментари Харесай

България е от последните страни без регистър на убитите жени от домашно насилие

България е една от страните, в които няма указател на дамите жертви на домашно принуждение, нито на техните насилници. За тях чуваме едвам когато е прекомерно късно, а съдбовният излаз би могъл да се избегне. 

" Аз бях много подтисната, много постоянно усещах напън от негова страна, в един миг започнах да се усещам смазана, започнах да се запитвам – аз ли бъркам, какво се случва, за какво на мен. В някакви моменти имах проблясъци, давах си сметка какво се случва към този момент към края, когато взех и решението да направя тази крачка и да се оставям някой да ми споделя да вземем за пример " Ти не си човек “, описа жертва на принуждение пред " БТВ ". 

Ще я назовем Мария. Тя е една от многото дами попаднали в клопката на домашното принуждение. И една от дребното съумели да излязат от него.

" Преломният миг беше след един доста тежък скандал, в който доста неща се случиха и надали не ми показаха вратата, аз тогава взех решение, че не, няма да понасям повече децата да стават очевидци и жертви на такова държание, и взех решение да дойда в центъра да потърся помощ и поддръжка “, показа Мария.

Кризисния център на фондация " Мисия Криле " е едно от двете места в Стара Загора, където дами жертви на домашно принуждение могат да намерят психическа и юридическа и здравна помощ. От началото на годината експертите са работили с 25 дами.

" И ние би трябвало да си даваме сметка, че зад тези 25 дами в действителност зад тях стоят техните деца, стоят хора, които са очевидци на това принуждение и цялото общество, т.е в случай че приказваме за жертви на домашно принуждение, ние можем да кажем, че имаме пандемия от домашно принуждение и тя се ускорява с пандемията от COVID-19 “, съобщи Ивайло Ябълкаров, фондация " Мисия Криле ".

Точно по време на насилствената изолираност с Мария стартира да работи екип от експерти от фондацията.

" Никога в живота не си коства да търпиш нещо поради някой, който няма отношение към теб, без значение дали е мъж или жена. Много е значимо човек да има вярна самокритика и когато се стигне до моменти, в които не се чувстваш добре – да намериш сили да се изправиш и да започнеш да търсиш, тъй като верните хора са към теб, тези, които могат да ти оказват помощ, само че ти да  не ги виждаш “, добави Мария.

Огромния % от дамите, потърсили излаз от домашното принуждение обаче, се връщат при насилника или го заменят с различен.

" Бих им споделил, че насилието не е демонстрация на обич, че те могат да потърсят поддръжка, да намерят помощ и могат да спрат с всичко това, тъй като това е развой, който в никакъв случай няма да спре, в случай че те не създадат първата крачка и не потърсят помощ. Бих споделил на насилниците, че те също могат да потърсят поддръжка, първото е да признаят, че имат проблем, а бих споделил и на обществото, че не би трябвало да мълчим, не желаеме просто да броим жертвите, да отброяваме следващата жертва на домашно принуждение, а да кажем – нито една повече “, означи Ивайло Ябълкаров.

" Нито една повече " е и мотото на шествието против домашното принуждение над дами, планувано през днешния ден в няколко български града. Съветвам девойки, дами, не чакайте, тръгнете и търсете помощ, написа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР