България е една от държавите, които получава най-голям процент средства

...
България е една от държавите, които получава най-голям процент средства
Коментари Харесай

България с най-много средства по фонда за стратегически инвестици

" България е една от страните, които получава максимален % средства от Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ). " Това сподели Юрки Катайнен, заместник-председател на Европейска комисия по време на Трета интернационална конференция: " Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014 - 2020. Гъвкав Европейски бюджет и финансови принадлежности в поддръжка на строителния бранш ".

Катайнен означи, че към края на юни тази година постъпленията по линия на ЕФСИ у нас са в размер на 1.1 милиарда евро. Той уточни и че по линия на Кохезионния фонд са планувани 18 милиарда евро за енергийна успеваемост.

По думите на Катайнен следва кохезионният фонд да влага 6 милиарда евро в България по разнообразни линии - превоз, просвета, обучение, райони в напредък. Катайнен съобщи, че от есента на 2018 година следва Европейската капиталова банка ще провежда свое локално наличие тук в София. Така, в случай че някой реши да употребява финансиране по линия на ЕФСИ ще може непосредствено да отиде в офиса на Европейската капиталова банка в София. Катайнен означи, че това е най-голямата банка за развиване, по-голяма от Световната банка.

По отношение на бъдещото председателство на България на Съвета на Европейския съюз, Катайнен съобщи, че то ще би трябвало даде подтик за подготовката на идната финансова рамка на Европейски Съюз. Катайнен предвижда сложен бюджет след Брекзит. Очакванията му са за оформяне на дупка в европейския бюджет.

" Всичко към нас се трансформира, за какво да не се промени и кохезионната политика ", уточни той и посочи, че това е предизвикателство, което изисква да бъдем новаторски и да мислим по друг метод. Катайнен съобщи, че няма такова нещо като европейски пари и настоя, че това са парите на данъкоплатците. Освен това заместник-председателят на Европейска комисия настоя, че строителния отрасъл би трябвало да се реформира.

Катайнен означи, че към края на юни по Плана Юнкер към този момент са ангажирани 2,9 милиарда евро за нови вложения и чака 430 дребни и междинни предприятия да се възползват от него. По думите му конкурентоспособен строителен бранш ще донесе огромни изгоди за стопанската система ни.

Катайнен съобщи и че следва да се работи за възстановяване на енергийната успеваемост у нас. Така половината от потреблението на енергетика у нас отивало в семействата, а енергийната беднотия у нас била огромен проблем. 60% от най-уязвимите семейства живеят на студено през зимата.

Евродепутатът от групата на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент Искра Михайлова, която е и ръководител на комисията по районна политика в Европейския парламент съобщи, че резултатите от полемиката се одобряват като мандат от българския строителен отрасъл.

Тя означи, че на фона на провокациите, които през днешния ден изживява европейският план - миграция, сигурност, климатични промени, дефицит на вложения и възобновяване на стопанската система би трябвало да съумеем да изградим еластичен метод при потреблението на средствата по линия на Европейски Съюз. Михайлова акцентира, че Екологичен потенциал е взел решение за продължение на финансирането по линия на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ).

Михайлова засяга още един документ, иницииран от сътрудника и Юрки Катайнен даващ опция за развиване на европейските райони и териториално съдействие чрез ЕФСИ.

По време на форума стана ясно още, че 80% от заетите в строителния отрасъл у нас са заети по планове от публични поръчки, финансирани от европейските структурни фондове.

Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че за каквото и финансиране да се приказва, най-важното е то да следва избрана цел. " Аз не знам нищо по-лошо от това да се харчат или пилеят пари, в случай че ние не знаем каква е задачата ни ", разяснява той. Той беше и безапелационен, че тематиката съгласуваност става все по-ключова и на европейско и на национално равнище. По думите му е значимо потреблението на инструментите за финансов инженеринг да не е краткотрайна мода. По думите му огромната цел е да събудим спящите пари. По думите му в този момент има повече пари в сравнение с положителни планове. Към представителите на строителния бранш той се обърна с настояването да помислят за сферата на енергийната успеваемост и водния бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР