България е една от 130-те страни, които подкрепиха идеята за

...
България е една от 130-те страни, които подкрепиха идеята за
Коментари Харесай

Дойде краят на райските данъчни острови по света

България е една от 130-те страни, които поддържаха концепцията за въвеждане на световна минимална ставка на корпоративния налог от минимум 15%. Страната ни се причисли към предлагането на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Целта на съглашението е да подсигурява, че многонационалните компании като американските софтуерни колоси Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple ще заплащат дължимото, без значение къде са основани.

В момента страната ни е измежду страните с най-нисък корпоративния налог в света. Със ставка от 10% България се подрежда измежду страните, които директно ще бъдат наранени от сходни промени при облагане на облагите на бизнеса, сочи статистика на база данните на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Със същата ставка са страни като Косово, Гибралтар, Парагвай и Киргизстан, а в Унгария корпоративният налог е 9%.

Споразумението, до което се стигна в последния ден от договарянията, официализира решението, взето предишния месец от водачите на Г-7. С него мултимилиардни компании ще бъдат облагани със ставка от най-малко 15%. Новата минимална ставка на корпоративния налог има огромен късмет да влезе в действие още през идната година, тъй като страните, подписали договорката, основават над 90% от международния БВП.

Близо 15 страни в света въобще не постановат общ корпоративен налог. Сред тях са  данъчните божествен острови -  Бермудски,  Кайманови и Британски Вирджински острови. Честа процедура е огромните компании да пренасочват облагите си към тях, с цел да заплащат по-малко данъци. Данъчните убежища пък печелят от такси, плащани от огромни компании, с цел да основат там своите дъщерни сдружения.

Всички страни от Г-20, в това число Китай и Индия, са подкрепили концепцията. Списъкът на страните, отпаднали от договорката, включва Барбадос, Ирландия, Унгария, Кения, Нигерия, Перу, Шри Ланка, Сейнт Винсънт и Гренадини.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР