България е единствената европейска държава, в която хората могат да

...
България е единствената европейска държава, в която хората могат да
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: При РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет

България е единствената европейска страна, в която хората могат да си избират и предпочитано да се имунизират с РНК ваксина. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, и член на Националния действен щаб. Според него, до края на лятото в страната може да бъде основан колективен имунитет, при изискване, че коронавирусът не мутира, към момента носим маски на закрито и затворените пространства се вентилират доста добре.

В края на третата вълна сме

Третата вълна отминава, безапелационен беше проф. Кантарджиев.

Заболеваемостта с днешна дата на 100 000 души за 14 дни е под 170, забележете, че единствено преди към месец бяхме 720, изясни проф. Кантарджиев.

Благодарение на ограниченията успяхме да реализираме едно постепенно повишаване случаите, тъй че системата не се натовари. Като се има поради, че ограниченията, които взимаме в нашата страна са доста премерени, доста малко, само че дадоха своя резултат.

Според проф. Кантарджиев, макар наклонността за спад на заразяването, би трябвало да продължим с това да не се събират доста хора в затворено пространство, да има постоянно проветрение и да се носят маски, в случай че човек контактува с други лица в това помещение.

Само английският вид е регистриран в нашата страна все още. Националният център интензивно търси индийския вид, който е много притеснителен, акцентира професорът.

Той предизвести изключително тези, които пътуват постоянно, да знаят че всичко останали разновидности на вируса са в страните членки на Европейски Съюз и в Турция, макар крутите ограничения, които се постановат там.

Какво става с българския вариант на COVID-19

Професорът разяснява и записания българския вид на COVID-19.

В Националния център сътрудниците молекулярни биолози, които работят, откриха един вид при два случая на възрастни дами от свързани семейства в едно населено място покрай Лом. Слава Богу, към този момент са единствено тези случаи, интензивно търсим да няма разпространяване.

Заразените дами към този момент са живи и здрави, бяха на О2, само че без по-тежки клинични прояви на болестта, добави професорът.

Ваксините за деца - по кое време?

Той разяснява и въпроса за имунизирането на деца с РНК имунизацията на " Пфайзер " - " Байонтек ".

Много огромен триумф, който реализираха сътрудниците и то не без присъединяване на сътрудниците от Израел. Доказано е че тази ваксина е безвредна за младите, сподели проф. Кантарджиев.

Препоръчвам това и за нашата страна макар че от години има едни табута - да не имунизираме бременните против грип или децата против грип. Защо бе - бременните най-тежко прекарват грип, попита риторично проф. Кантарджиев.

В момента, когато бъде заменена късата характерност на имунизацията на " Пфайзер ", а това е евангелието на всяко лекарство и на имунизацията, когато се смени и се каже деца от 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани, имунизациите могат да се ползват и в нашата страна. На този стадий - не, добави проф. Кантарджиев.

Относно снабдяването с ваксини за персоналните лекари, той изясни:

Мисли се имунизациите да бъдат доставени и до места, само че имайте в поради, че това много ще затрудни системата на РЗИ. На този стадий не може РЗИ да докарва имунизациите до кабинетите на всички джипита в комфортно за тях време. А и мисля, че този диалози са за кабинетите на зам.-министрите и шефовете, а не за пред камерите.

За съветската ваксина " Спутник V " проф. Кантарджиев изясни, че тя не е от най-изпитваните ваксини, макар че милиони хора са имунизирани с нея и отзивите са положителни. Моето мнение е, че всяка изпитана ваксина, която работи добре, е добра за обществото, добави той.

Щабът работи без заплати и възнаграждения

Относно Националния действен щаб за ковид, който беше основан на 26 февруари 2020 - ние не взимаме заплати и възнаграждения за работата си в щаба, безапелационен е проф. Кантарджиев.

Не взимаме пари за щаба - аз това един път го споделих страхливо в едно изявление и по-късно не можеше да се намерят мераклии за щаба. Да ви кажа, работата не е малко, всяка вечер до 22:30 ч са анализите, с цел да може вие медиите сутринта да съобщите новите данни.

Натрупва се отмалялост, само че към момента стресът ни държи. Аз 40 години се сготвям за един подобен миг и мисля, че с квалификациите си да мога да оказа помощ на доста хора, призна проф. Кантарджиев.

Според него, както е по закон, би трябвало служебният здравен министър да продължи да дава отговор за работата и решенията на щаба.

За имунитета - по кое време, по какъв начин, задоволителен ли е

Аз извършвам отговорностите на Националния център по заразни и паразитни заболявания - вършим секвенираме, отговаряме за активността на качеството на лабораторитие, наблюдаваме и имунизираните - с всички регистрирани у нас ваксини по какъв начин реагира имунната им система.

При РНК имунизациите по-бързо се построява имунитет, за разлика от векторните ваксини, изясни проф. Кантарджиев.

Обикновено при векторните ваксини недоволствата на пациентите от странични нежелани резултати са след първата доза, до момента в който при РНК имунизациите множеството недоволства са след втората игла.

Около 5-10% построяват непълен имунитет и това е при всички ваксини. Допреди втората доза 5-10% нямат задоволително хуморален имунитет и количеството на антитела е по-малко, само че след втората ваксина към този момент има имуннен отговор, счита професорът.

Между първата и втората ваксина много пациенти се разболяха, оплакаха се, само че това е обикновено, тъй като може би са имали контакт, по тази причина човек доста би трябвало да се пази, добави той.

Бъдещето - в моноклоналните антитела

Вече има компании, които са предложили на пазара моноклонални антитела и то композиция, които в случай че се слагат на човек в границите на една година, той е предпазен от циркулиращите варианти, изясни проф. Кантарджиев.

Това е създаване на въздържан имунитет и се планува за използване при хора, които са противопоказни за имунизиране, които са в тежък имунен недостиг или сега са на терапия, подтискаща имунитета им.

С такива антитела беше лекуван някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който за 2-3 дни изцяло се възвърне, напомни проф. Кантарджиев.

15 минути на слънце за витамин Д

Той е безапелационен, че витамин Д понижава с 15% тежестта на болестта и с 15% опцията на заразяване.

Затова в този момент, когато има слънце, 15 минути с къси ръкави и къси панталони на майското слънце са задоволителни кожата ти да създаде витамин Д, сподели в умозаключение професорът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР