България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение

...
България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение
Коментари Харесай

Екоминистърът не знае кой замърсява въздуха

България е единствената страна в Европейски Съюз, която е наложила ограничаване във вноса на отпадъците за горене в апаратура - до 50%. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по Нова телевизия. Той разяснява казуса с чистотата на въздуха, митингите от последните дни в Русе, Нова Загора, Бургас и Перник и инспекциите в четири ТЕЦ-а. " Трудно е да се потвърди кой тъкмо замърсява въздуха, защото въздухът се популяризира ", уточни екоминистърът в отговор на въпрос кой тъкмо замърсява въздуха в Русе, Бургас и Нова Загора. Министърът е безапелационен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма позволение за горене на RDF.

" За 2018 година разрешението за импорт на боклуци е за към 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% ", сподели Димов и изясни по какъв начин се прави превозът им. На процедура превозът на отпадък се регламентира по два метода. Има боклуци, които са в един зелен лист, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база правилник и са част от свободното придвижване. Има и други нотифицирани, които страната, които ги приема, би трябвало да даде единодушие. Трябва да разграничим тези два потока, тъй като тези, които нотифицираме, са ясни, а тези, които се движат свободно, с декларация се разгласяват в базелската спогодба и стават ясни до две години, сподели той.

Процесът на оползотворяване на боклуци в Европа се стремят да бъде разграничен, тъй че другите потоци да могат да бъдат третирани по верен метод в разнообразни страни. Целта на европейската политика въобще е в границите на 10-15 години да се депонират не повече от 10%. За 2018 година към 825 000 тона български отпадък е изнесен за горене в разнообразни елементи на Европа.

В края на юли Европейската комисия предяви иск против България пред Съда на Европейски Съюз по отношение на неприятното качество на въздуха. В България не се съблюдават пределно допустимите стойности на серен диоксид (SO2), показаха от Европейска комисия в претекстовете си. Това е втори иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на Европейски Съюз за качество на въздуха. В решението си от април 2017 година съдът удостовери, че страната ни не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР