България е достоен съюзник в НАТО – най-успешният отбранителен и

...
България е достоен съюзник в НАТО – най-успешният отбранителен и
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: България е достоен съюзник в НАТО

" България е заслужен съдружник в НАТО – най-успешният защитителен и политически съюз, чието разширение не трябва да стопира. " Това разгласи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на интернационалната конференция " 15 години България в НАТО. Алиансът на 70 година и неговото бъдеще ", проведена от Министерството на външните работи, Дипломатическия институт към министъра на външните работи, Министерството на защитата и Атлантическия клуб в България, съобщи БГНЕС.
Екатерина Захариева акцентира, ролята на НАТО освен като защитителен съюз, само че и като съюз на страни, които споделят идентични демократични полезности. " Въпреки, че от време на време имаме разлики, тогава, когато споделяме и продължаваме да споделяме едни и същи полезности, този съюз няма по какъв начин да бъде опустошен ", съобщи външният ни министър. Тя посочи, че към този момент 70 години, откогато е основан алиансът, няма военни дейности в нито един от съдружниците в НАТО . " 70 години този съюз съумява да опази демократичните полезности в НАТО. И освен това – алиансът има партньорства с 40 страни, с които извършва общи задачи и най-много подкрепя тези страни по пътя на промените ", съобщи Екатерина Захариева.
Вицепремиерът акцентира, че България извършва всички задължения като съдружник в НАТО. Екатерина Захариева приветства процеса на приемане на Република Северна Македония в НАТО и акцентира, че разширението на алианса не би трябвало да стопира.
" Не бива никой да бъде държан отвън НАТО единствено, тъй като има комшия. Нека да продължим да оказваме помощ на страните, които се стремят да станат част от този съюз ", съобщи Екатерина Захариева. Тя даде за образец Грузия, която е направила доста промени по пътя си за участие в НАТО. " Крайно време е съдружниците да вземат решение за активизиране на проекта й за участие ", сподели Екатерина Захариева.
Външният ни министър открои и главните провокации пред интернационалната сигурност – нарушавания на интернационалното право, слагането на риск структурата на надзор на въоръжаването посредством нарушаването на Договора за очистване на ракетите с дребен и междинен обхват, кибер-заплахи, тероризъм, противозаконна миграция.
" Единственият метод същински да противостоим на хибридните закани, на подправените вести, които целят да заплашват демократичния ред, е да изградим резистентност в популацията против тези вести. Начинът за това е посредством възпитанието на младежите ", съобщи Екатерина Захариева. В този смисъл тя посочи самодейността на Министерството на външните работи " Ние сме НАТО ", в която вземат участие младежи – студенти и възпитаници, в ролята на юношески посланици на НАТО.
Помощник-генералният секретар на НАТО Антонио Мисироли, който взе участие в конференцията, приветства напъните на България като съдружник в алианса за опазване сигурността в Черно море, водещата роля на страната ни за поддръжка на евро-атлантическия път на Северна Македония, Украйна и Грузия, както и присъединяване на България в задачи на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак.
" НАТО работи за експорт на непоклатимост и София способства в това отношение ", съобщи Антонио Мисироли.
Американският дипломат Ерик Рубин съобщи, че е въодушевен от напредъка в развиването на българо-американските връзки по въпросите на сигурността в границите на НАТО. " Тази година ще отбележим и празник от нашите двустранни връзки. Досега България е получила 200 млн. $ помощ от Съединени американски щати в региона на сигурността. Тази година към 60 български представители от разнообразни административни структури ще бъдат на образование в Съединени американски щати, както в границите на НАТО, по този начин и в границите на нашите двустранни връзки ", съобщи дипломат Рубин. Той благодари на Екатерина Захариева за сполучливо извършените диалози по време на визитата й във Вашингтон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР