България е длъжна да реагира на изказването на посланика на

...
България е длъжна да реагира на изказването на посланика на
Коментари Харесай

Анализатори: Изказването на турския посланик в Кърджали е недопустимо

България е длъжна да реагира на изявлението на посланика на Турция Хасан Улусой при откриването на нов цех в Кърджали, че българските управляващи би трябвало да „ положат напъните за надлежното проучване на турски език от страна на българските жители и най-много на сънародниците ни ". Така разясниха думите на дипломата политологът проф. Анна Кръстева и журналистът Валерий Тодоров. Според анализаторите, събитието не е първото, при което Анкара се оправдава за извадени от подтекста думи, само че се вписва в политиката за увеличение на въздействието на съседката ни върху страните, част от Османската империя в предишното.
Изказвания като това на турския дипломат Хасан Улусой, в което се упорства за съответно проучване на турски език у нас, с цел да може да се усилят вложенията на Анкара в страната ни е неприемливо. То придаде на едно икономическо събитие, каквото е откриването на нов цех политически привкус и то в наличието на българския министър председател, разяснява абсурда журналиста Валерий Тодоров.
Валерий Тодоров - публицист:
„ Чета, виждам обясненията по какъв начин е извадено от подтекста това, което е споделил турският дипломат. Но като хванете целия подтекст виждате, че изреченията са в тази логичност и ние би трябвало да предпазваме бъдещите вложители от това да слагат сходен тип условия, когато се намират на българска територия. В подобен случай, в случай че ние влагаме някъде в чужбина, ще би трябвало да пожелаваме от чиновниците, които ще работят в тези предприятия да могат да пишат и да приказват на български език. Това е неприемливо като изискване. В един идващ миг по този начин се прави селекция на работната мощ - постанова ли го това работният развой? Дали е комплицирана технология и всичко е напълно на турски език? Все отново тази компания се намира на територията на България и прави инвестиция в България и би трябвало да се съобрази. „
Поведението на турския посланик сложи в неуместна позиция и българския министър председател, което е надалеч от положителния звук в политиката, добави Валерий Тодоров. Думите му би трябвало да се преглеждат и като част от политиката на Турция в последните години по всевъзможен метод да усилва въздействието си в страните, част от Османската империя, изясни политологът Анна Кръстева. И още - следва борбата за Истанбул сред президента Ердоган и опозицията:

Анна Кръстева политолог:
„ Залогът е толкоз огромен, че всеки мотив - даже откриването на една инвестиция в друга страна за Ердоган и неговото държавно управление е мотив да се постанова тази визия за света, където турското великолепие, турският език би трябвало да преобладават. „
И двамата анализатори подчертаха, че не може да се чака отзоваването на дипломат Улусой, което беше поискано от някои политически обединения. Остава обаче въпросът дали случилото се няма да бъде употребявано като мотив в предизборната акция у нас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР