България е длъжна да бъде лидер на Балканите, подчерта пред

...
България е длъжна да бъде лидер на Балканите, подчерта пред
Коментари Харесай

Евродепутат: България е длъжна да бъде лидер на Балканите

България е длъжна да бъде водач на Балканите, акцентира пред БНР евродепутатът от Съюз на демократичните сили и някогашен дипломат на България в Македония Александър Йорданов.

Според него след скандалния случай с външния министър на Сърбия е редно страната ни ясно да съобщи на сръбската страна едно по-твърдо държание:

„ Време е да кажем на Белград, че европейската интеграция на Сърбия ще стартира, откакто тази страна кандидатства за участие в НАТО. Разширяването на Европейски Съюз на Западните Балкани е развой, който може да бъде сполучливо обезпечен единствено в случай че преди този момент страните са подсигурили сигурността си “.

В предаването „ 12+3 “ по БНР Йорданов акцентира, че България не може да допусне до своите граници да има страна, която желае да стане член на Европейски Съюз, а в „ същото време е проруски настроена и то тотално “.

„ Важните страни, които ще движат напред развиването на района, са страните членки на Европейски Съюз. Останалите би трябвало си мерят крачките с нас. Трябва да се водят по локомотива, а не като обособени вагони или ремаркета да развиват теории кое по какъв начин да бъде. Бих предложил на сръбските политици да бъдат по-скромни в говоренето си и в мненията си, изключително когато става дума за страна водач, каквато е България “.

По мотив идния избор на ръководител на Европейска комисия Александър Йорданов сподели: „ От позиция на ЕНП няма проблем и всички сме безапелационни, че ще подкрепим Урсула фон дер Лайен. Въпросът е, че се чуват гласове от групата на социалистите и демократите, от някои по-крайно леви групи в Екологичен потенциал, че не са склонни да я поддържат. Това би било извънредно подмолно, тъй като тогава напълно ще се срине този пакетен модел, за който толкоз приказки се изприказваха… Не може социалистите да демонстрират подобен двоен стандарт. Не може да не се съблюдава правилото на водещия претендент – партията, която е победила да има правото да издигне своя претендент за министър-председател на Европа “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР