"България е държавата в Европа с най-много жени в IT-бизнеса

...
"България е държавата в Европа с най-много жени в IT-бизнеса
Коментари Харесай

България е държавата в Европа с най-много жени в IT-бизнеса

"България е страната в Европа с най-вече дами в IT-бизнеса – 34 на 100 или всеки трети чиновник в тази сфера е от женски пол. " Това пък разгласи пред конгреса на Европейската конфедерация на профсъюзите Екатерина Йорданова, ръководител на Съюза на транспортните синдикати и член на женския комитет към Конфедерацията.

По нейни думи все пак общата наклонност е, че заетостта на дамите в бранша на осведомителните връзки и технологии в Европа понижава и доста от тях напущат в границите на няколко години. Като цяло момчетата и девойките са квалифицирани в това което вършат: 93% за момчета, 92% за девойки. Тя добави, че в това време обаче младите мъже са доста по-уверени в своите цифрови умения: 73% против 63% за девойките.

Една от аргументите, които ръководителят посочи за намаляването на дамите в сектора е, че те са склонни да работят тук-там, където към този момент има други дами. Поради дефицит на дами в бранша и макар високите заплати, към момента ползата към тези работни места е невисок и понижава.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна разгласи още, че България поддържа рамкова инструкция на Европейския съюз за минималните заплати и упорства за рекомендация на Съвета Евросъюза за доближаване на заплатите в Източна и Западна Европа: "Във всички документи би трябвало да залегне един главен принцип - равно възнаграждение за идентична работа, съгласно покупателната дарба ", акцентира водачът на КНСБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР