България е държавата в ЕС с най-ниския икономически растеж в

...
България е държавата в ЕС с най-ниския икономически растеж в
Коментари Харесай

България изпадна до дъното по икономически растеж в ЕС

България е страната в Европейски Съюз с най-ниския стопански напредък в съюза на годишна база по данни към края на третото тримесечие, сочат.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт е едвам 0.4% през третото тримесечие на 2021 година в съпоставяне със същия интервал на 2020 година За съпоставяне, междинният напредък в Европейски Съюз е 3.9%, а в еврозоната – 3.7%.

И напролет, в разгара на третата вълна на Covid у нас, възобновяване на страната вървеше по-бавно на фона на останалите. През второто тримесечие Евростат разгласи, което поставяше страната към средата на класацията в съюза. Впоследствие обаче данните са ревизирани до 7% на годишна база при междинен напредък в Европейски Съюз от 13.7%.

През лятото, когато заболяемостта спадна, бизнес интензивността на процедура се е възстановила прекомерно едва, сочат най-новите данни.

За разлика от България, Румъния, която е затънала в здравна рецесия, е водач по напредък в Европейски Съюз на годишна база към края на третото тримесечие – 8%. Добри резултати имат също Унгария и Литва – надлежно 6.1% и 6%.

На дъното на класацията с изключение на България са още Словакия – 1.3% напредък на годишна база и Германия – 2.5%. Все още 7 страни от съюза не са оповестили данните си за Брутният вътрешен продукт.

Слабото възобновяване на българската стопанска система поради нерешителните ограничения против Covid рецесията и високите цени в енергетиката бе причина няколко външни институции да понижат прогнозите си за растежа у нас през тази година.

намали при започване на ноември упованията си за напредък у нас тази година с 0.3 процентни пункта до 4.2%.

Впоследствие същото направи и, при която снижаването бе по-сериозно – от 4.6% в юлската прогноза до 3.8%.

Министерството на финансите залага на 4% напредък.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР