България е дала приноса си към развитието на Енергийния съюз

...
България е дала приноса си към развитието на Енергийния съюз
Коментари Харесай

Българския принос към Енергийния съюз отчете Теменужка Петкова

България е дала приноса си към развиването на Енергийния съюз по време на първото председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на присъединяване си в панела " Европейски енергиен съюз ", част от Икономическия конгрес в Пловдив.

Това оповестиха от Министерството на енергетиката.

" По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз Министерството на енергетиката съумя да реализира съглашение със страните членки, Европейския парламент и Европейската комисия по всички документи, които бяха залегнали в програмата ни в региона на енергетиката.

Основните законодателни оферти от пакета " Чиста сила за всички европейци " обгръщат възобновимите източници, енергийната успеваемост, енергийния пазар и ръководството на Европейския енергиен съюз. През миналите шест месеца председателството работи интензивно и напредъкът по досиетата е важен ".

Пакетът " Чиста сила за всички европейци " включва законодателни оферти, ориентирани към опазване конкурентоспособността на Европа в прехода към декарбонизация.

Успешно финализирани в границите на българското председателство бяха директивата за енергийната успеваемост, която планува индикативна цел за страните членки от 32.5% до 2030 година и директивата за сила от възобновими източници със заложен дял от 32% в крайното ползване, сподели още тя.

По думите й финализираните енергийни досиета от българското председателство са изискване за обезпечен е на пазарното развиване като главен мотор на енергийните политики на европейско ниво.

Енергийният министър срещна участниците в полемиката и с настоящото положение на енергийната инфраструктура в района на Западните Балкани , които са и главен приоритет по време на българското европредседателство.

" Интегрирането на страните от района минава наложително през построяването на изчезналата инфраструктура. Работим интензивно с сътрудниците от Сърбия по реализацията на интерконетора сред двете страни. На 17-ти май в границите на срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани бе препотвърдена политическата воля за въвеждане на плана в употреба през 2022 година Продължава интензивната ни работа и по газовата връзка с Гърция, която е измежду седемте предпочитани плана за Европейски Съюз ", сподели Петкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР