България е член на НАТО и има ангажимент да поддържа

...
България е член на НАТО и има ангажимент да поддържа
Коментари Харесай

Милиарди за отбрана и за... скрап

България е член на НАТО и има ангажимент да поддържа съвременна и способна войска. В последните годи-ни са изхарчени близо 2 милиарда лв., а в този момент държавното управление се кани да похарчи още 4 милиарда лв. за нова техника. Голяма част от тези пари обаче отиват напразно поради неприятно обмисляне, безнаказаност или подозрения за корупция.

Правителството задвижи три плана за рационализация на армията за над 4.2 милиарда лева, които би трябвало да бъдат изплащани в продължение на 10 години. И трите плана бяха утвърдени от Народното събрание през 2018 година Ето защо би трябвало да отидат парите в резюме:

1.46 милиарда лева се планува да костват 150 бойни машини за пехотата. Те би трябвало да бъдат изплащани до 2029 година, а първите машини да дойдат още през 2019 година

1.8 милиарда лева са приготвени за „ най-малко 8 “ многоцелеви изтребителя, а изплащането ще бъде разсрочено за 9 години. На втория стадий от плана би трябвало да се купят още 8. За два нови военни кораби ще бъдат изхарчени още близо 1 милиарда лева Ако тези планове се осъществят, България ще реализира уговорките си като страна член на НАТО да доближи разход за защита от най-малко 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) и 20% от разноските за защита да бъдат за рационализация и въоръжение. Крайната цел на тези разноски би трябвало да бъде придобиването на нови качества от армията.

РАЗХОДИ ИМА, АНАЛИЗ НЯМА

Отбраната е характерна сфера, в която публичността от време на време е целесъобразно лимитирана. Но въпреки всичко става дума за големи разноски, за които данъкоплатците имат право да знаят повече. Няма обаче държавен разбор за това, какви разноски за защита са направени до момента и какви качества са добити от армията. Ако някой е правил подобен разбор, то той сигурно не е обществен.

Все отново има частични данни. Между 2003 и 2014 година за рационализация и превъоръжаване са изразходвани 1.63 милиарда лева при планувани 1.79 милиарда лева Данните са от доклада на служебния министър на защитата Велизар Шаламанов (август–октомври 2014 г.). Това е единственият разбор на разноските за защита, юридически от държавно управление, който е обществен. Но и тази гласност е условна. Копие от отчета не може да бъде намерено нито на уеб страницата на държавното управление, нито на Министерството на защитата или на някоя друга институция. Копие от този отчет няма даже и в библиотеката на Народното събрание, макар че документът е импортиран там по надлежния ред.

През цитирания интервал България се ръководи от държавните управления на Симеон Сакскобургготски (2001–2005), Сергей Станишев (2005–2009), Бойко Борисов (2009–2013) и Пламен Орешарски (2013–2014), както и служебните кабинети на Марин Райков и Георги Близнашки.

Ако прибавим разноските за защита след този интервал, в двете последващи държавни управления на Бойко Борисов, отделената сума за рационализация и превъоръжаване на армията надвишава 2 милиарда лева Част от тези пари са и нужните за непрекъсната поддръжка на изтребителите МиГ, както и парите по секретни планове, които не попадат във забележимите разноски през публични поръчки.

В ИЗПРАВНОСТ СА МАКСИМУМ 6 САМОЛЕТА…

„ Като цяло обективният разбор демонстрира, че активността по рационализация и превъоръжаването през годините е била несъответстваща на целите “, написа в отчета на Велизар Шаламанов отпреди 4 години. За това изключително мощно е асъдействало отсъствието на съвременни способи за ръководство на плановете и заради това вместо придобиване на съвременни средства се стига до доставка на остaряло съоръжение и преустановяване на планове с големи загуби.

„ В резултат на това процесът по рационализация и превъоръжаване е с резултати, прекомерно разнообразни от действително нужните бойни качества на въоръжените сили “, написа още в документа.

Най-голяма част от средствата са предопределени за Военновъздушните сили (ВВС). Между 2003 и 2014 година за Военновъздушни сили са отишли над 1.28 милиарда лева Към тази сума би трябвало да се прибавят и парите, харчени за ремонт на изтребители и хеликоптери в последвалите четири години. Става дума за 9 контракта с производителя – съветската държавна корпорация „ РСК МиГ “ на обща стойност 103.73 млн. лева, от които са усвоени 88.84 млн. лева Тези контракти са сключвани сред 2006 и 2013 година

През 2018 година министърът на защитата Красимир Каракачанов подписа рамков контракт с „ РСК МиГ “ за 81 млн. лева, с което би трябвало да подсигурява поддръжката на 15-те изтребителя МиГ за идващите 4 години. В края на мандата на предходния кабинет беше подписан и контракт за доставката на 10 мотора против 70 млн. лева, а преди този момент министърът на защитата Николай Ненчев поръча в Полша ремонт на 6 мотора против 6.14 млн. евро.

На фона на стотиците изхарчени милиони за самолетите МиГ-29, под 40% от тях са изправни. Оценката участва в формален документ на Министерството на защитата:

„ Следва да се означи, че за интервала 2016–2017 година Министерството на защитата е вложило в поддръжката на МиГ-29 над 99 млн. лева в сходство с признатия с решение на Министерски съвет No 232/01.04.2016 година план за капиталов разход „ Осигуряване на летателната валидност на самолети МиГ-29 “, без това да докара до увеличение на % изправна техника, който продължава да е под 40%. За отбелязване е фактът, че част от изправните самолети разполагат с най-малък остатъчен запас на съществени елементи и не могат да се употребяват за подготовка на летателния състав. В хода на 2017 година поетапно стартира приключването на ресурса на ремонтираните в интервала 2006–2008 съществени и носови стойки, катапултни седалки и други, което ще продължи и през 2018 година “

Цитатът е от капиталовия план за пазаруване на нов изтребител, признат от Народното събрание през 2018г. А какъв брой е 40% от 15 самолета ли? Тази оценка значи, че от 15 осъвременени МиГ-29 в редовност са най-много 6.

…И ОЩЕ ТОЛКОВА ХЕЛИКОПТЕРА

Най-скъпият до момента контракт за рационализация на въоръжените сили е с производителя „ Юрокоптер “ (Eurocopter през днешния ден се назовава Airbus Helicopters). Той беше подписан през 2005 година по времето на кабинета „ Сакскобургготски “ за 358 млн. евро. Срещу тази сума трябваше да бъдат доставени 12 транспортни вертолета AS 532AL Cougar за Военновъздушни сили и 6 морски вертолета AS 565MB Panther за Военноморските сили (ВМС). По време на първия кабинет на Борисов (в разгара на международната финансова и икономическа криза) параметрите бяха предоговорени и бяха отказани три от вертолетите Panther. Спорните въпроси с компанията бяха изчистени едвам тази година.

Кризата отмина, парите са изхарчени. Днес обаче изправни са единствено 4 хеликоптера „ Кугър “ (Cougar) и два „ Пантер “ (Panther). За да полетят и останалите кугъри, през януари бяха подписани 3 контракта за ремонт и поддръжка за близо 5 млн. лева за период от 84 месеца. Тези машини бяха купени за въздушна поддръжка на сухопътните войски (СВ), само че не способстват с нищо за качествата на пехотата, защото са поръчани без бронировка и въоръжение.

НЕУДАЧИ Пожарна охрана ВЪЗДУХ…

Това обаче не са единствените случаи, когато големи вложения за рационализация на армията, наподобява, са отишли напразно. През 2006 година бяха закупени три нови транспортни самолета „ Спартан “ (Spartan) от италианската компания „ Аления аеронавтика “. Първоначалният контракт предвиждаше доставката на 5 самолета за 158.22 млн. лв., само че той също бе предоговорен от първото държавно управление на ГЕРБ и страната ни се отхвърли от последните две машини. В момента от трите доставени самолета лети единствено един – още веднъж поради липса на контракт за поддръжка. Нов контракт беше подписан при започване на май 2018 година за 17.5 млн. евро, който би трябвало да обезпечи употреба на машините до 2024 година

Системата за противовъздушната защита (ПВО) също няма шанс. До средата на 2014 година са усвоени над 247.36 млн. лева за осъществяване на план за развиване на средствата за комуникационно-информационно обезпечаване на Военновъздушни сили. По един от договорите с „ Промакс 99 “ ЕООД са преведени над 44.78 млн. лева, без системата за ръководство на противовъздушната защита да е въведена в оперативна дарба. Въпреки че България е член на НАТО от 2007 година, военновъздушните сили към момента нямат работеща система за опознаване „ свой-чужд “. В отчета за защита за предходната година е записано още, че радарите на военната авиация не могат повече да се поддържат.

…И Пожарна охрана ВОДА, И Пожарна охрана СУША

За военноморските сили (ВМС) сред 2003 и 2014 година са изразходвани съвсем 106 млн. лева От тях 86 млн. лева са за три фрегати втора употреба от Белгия, като в сумата не са включени още два транша от по 10 млн. лева Проектът за система за командване на силите и средствата на Военноморски сили, за който са платени над 15 млн. лева, е имал ориста на системата на Военновъздушни сили и още веднъж не е съдействал с нищо.

Търгът за нови кораби за Военноморски сили се провали през 2017 година, защото варненската компания МТГ „ Делфин “ АД, която беше единственият претендент за строителство на два многофункционални патрулни кораба за българските Военноморски сили, се отхвърли от договорката. Като главен претекст за отдръпване „ Делфин “ сочи действително понижената с 20% стойност на плана за капиталов разход поради прелюдия от 1 януари 2017 година Данък добавена стойност върху всички военни покупко-продажби. Още тогава беше известно, че вследствие на това решение на Народното събрание сумата от 820 млн. лева действително се понижава със 164 млн. лева, само че компанията реши да взе участие.

През 2003 година кабинетът „ Сакскобургготски “ подписва рамков контракт с „ Даймлер Крайслер “ за автомобилна техника с марка „ Мерцедес “ за 194.5 млн. лева България би трябвало да получи 629 транспортни средства и поддръжката им. По време на първия кабинет на Борисов договорът е спрян. Сключени и разплатени са 3 контракта за близо 88.6 млн. лева В отчета на Шаламанов се регистрира, че поради липса на финансови средства за аварийни елементи, смазочни материали и консумативи в обособени поделения новите за армията мерцедеси не се употребяват. Оттогава това не се е трансформирало, защото неналичието на горивосмазочни материали е маркирана и в отчета за положението на армията за предходната година. Дори и да са в придвижване, високопроходимите коли не са оборудвани със специфични гуми…

Така наподобява най-новата история на разноските на България за рационализация и превъоръжаване. Близо два милиарда са изхарчени без ясни цели и постоянно без връзка на един план с различен. Дали е безнаказаност, дали е непросветеност, дали е корупция – експертите имат доста материал за разискване. Данъкоплатците обаче се разделиха с голяма сума пари, без да са получили съвременна и способна войска. Нищо не наподобява да се е трансформирало в метода на ръководство на процеса на рационализация и превъоръжаване. Затова проектите за нови 4 милиарда разноски са мотив за съществено терзание.

ИЗТОЧНИЦИ

Инвестиционен план на МО за пазаруване на нов изтребител, признат от Народното събрание

https://goo.gl/nMprqU

Проект за капиталов разход „ придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ”

https://goo.gl/vammtf

Доклад за положението на защитата и Въоръжените сили на Република България през 2010 година

https://goo.gl/eUNc4h

Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от брутния вътрешен артикул на Република България до 2024 година

https://goo.gl/7rP1fN

Б. ред. - Този текст е от " Черна книга на държавното разхищаване в България 2018 ", която се издава от Фондация за свободата " Фридрих Науман ". Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР