България е бракувала до момента ваксини срещу Covid-19 на стойност

...
България е бракувала до момента ваксини срещу Covid-19 на стойност
Коментари Харесай

България е бракувала ваксини срещу Covid-19 за близо 9 млн. лева

България е бракувала досега ваксини против Covid-19 на стойност 4.6 млн. евро или близо 9 млн. лева Това излиза наяве от писмо на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова до еврокомисаря по опазване на здравето Стела Кириакидис, предоставено на Mediapool по Закона за достъп до социална информация. Министерството на здравеопазването заяви на 19 май, че е до Европейската комисия с искане да получава по-малки количества ваксини против Covid-19, съобразени с потребностите на популацията. Това се случва откакто тематиката бе повдигната и от други държави-членки на Съвета на здравните министри в края на март.

В момента сред Европейска комисия и производителят на ваксини Pfizer/BioNTech текат договаряния, които целят да се договорят нови условия на доставки, отговарящи на настояванията на държавите-членки за ограничение на остатъците от ваксини, които генерират безпричинно високи разноски на фона на бежанската вълна поради войната в Украйна (Повече за договарянията на Европейска комисия четете )

“Нашето очакване, както към този момент беше оповестено, е, че всяко предоговаряне на съглашението за закупуване (на ваксини бел. ред.) ще се управлява от нуждата от понижаване на количествата ваксини за държавите-членки в бъдеще, като се има поради, че към този момент са налични задоволителни количества (всъщност има излишък) “, се показва в писмото на министър Сербезова до еврокомисар Кириакидис с копие до здравните министри от Европейски Съюз.

В него Сербезова добавя, че сме изправени пред доста съществени стопански задължения, които не дават отговор на потребностите и тази евентуална загуба на съществени публични запаси към този момент не може да бъде обществено оправдана .

“Само за сведение, все още, в резултат на регистрирания остатък на ваксини против Covid-19 в страната, довел до приключване на техния период на валидност и непълното им оползотворяване, са бракувани ваксини на обща стойност към 4.6 млн. евро . Това е сума, която през идващите месеци и години ще продължи да нараства, защото плануваните за приемане от България количества ваксини на Pfizer/BioNTech не дават отговор на нашите действителни потребности “, показва здравният министър.

Министерството на здравеопазването прави лични оферти за промени, които смята за незабавно нужни, с цел да се вкара прочут баланс сред обществени и частни ползи в споразуменията сред Европейска комисия и производителите на ваксини и да се обезпечи еластичност за държавите-членки.

Първото е понижаване на количествата въз основа на действителните потребности на държавите-членки. Освен това България упорства за въвеждане на съответни периоди за създаване на приспособена или вариантна ваксина , защото досега не престават да се употребяват в началото създадените, които се оказаха по-слабо ефикасни против новите разновидности на Covid-19.

Страната ни упорства също държавите-членки да могат да откажат спомагателни доставки на истинската ваксина , в случай че не бъде създадена приспособена или вариантна ваксина.

Друго искане е за закрепен оставащ период на валидност на имунизациите все още на доставката, тъй че страните да могат да възнамеряват в допълнение към тяхното използване и шерване с други страни.

Страната ни предлага и уговорка, съгласно която изпълнителят ще може да доставя ваксини след този период единствено със единодушието на приемащата страна.

Възможност за отсрочване на доставките при избрани условия, изключително предвид на складовия потенциал на страната, е друго от направените оферти.

Възможност за отменяне на доставки при избрани условия и опция за държавите-членки да предизвикват преустановяване на съглашения във връзка с тях са други оферти в писмото.

“По отношение на късия период за отвод, който Европейска комисия нормално дава на държавите-членки (5 дни), позволете ми да отбележа, че подобен период към този момент не е допустим. Нито е дължим по Споразумението за закупуване, когато става дума за изменението му, нито еоправдано в обстановка, когато не е налице неотложност. Считаме го за неуместно, защото не разрешава спазването на националните процедури за утвърждение, които включват Министерски съвет и Народното събрание в тази ситуация на България. В подтекста на идните празници и почивни дни в България, изрично упорствам за период от 10 работни дни. Ако това не е допустимо, имайте поради, че нашата национална процедура не разрешава решенията по интернационалните контракти, да се вземат от външни длъжностни лица. При сходни къси периоди, страната ни e обективно възпрепятствана от присъединяване “, се показва в писмото.

България е най-слабо имунизираната страна в Европейски Съюз, като едвам 35.5% от пълнолетното население е обхванато с цялостен примитивен имунизационен курс и 13.1% с бустерна доза при приблизително за Европейски Съюз 83.4% и 62.5%. Същевременно. Това води до генерирането на големи остатъци от ваксини със съответните разноски за тях.

Така да вземем за пример покупката на 14 млн. дози от имунизацията на Pfizer/BioNtech за реимунизация против Covid-19 през 2022 и 2023 година, ще коства на страната ни почти 534 млн. лв.. Съгласно контракта до края на 2022 година у нас би трябвало да бъдат доставени още 2 710 904 дози, а през 2023 година – над 7 млн. дози.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР