България е аграрна страна, способна сама да осигури изхранването на

...
България е аграрна страна, способна сама да осигури изхранването на
Коментари Харесай

Министър Танева: Съветът ми към всеки фермер е да си подготви план за работа в криза

България е земеделска страна, способна сама да обезпечи изхранването на популацията с съществени храни

-Министър Танева, доста животновъди се тормозят, че в случай че се наложи техните служащи да излязат в карантин, цели смени ще останат отвън производството, има ли проект за работа в сходна изключителна обстановка?

-Разбирам терзанията на животновъдите, това са напълно действителни реакции в една необикновена обстановка. Място за суматоха обаче няма. Животновъдите като знания са едни от най-подготвените хора, те знаят какво съставлява една сходна зараза, тъй като при животните също има няколко типа заболявания, за които няма открита ваксина или лекуване. Запознати са добре, какви ограничения за сигурност би трябвало да вземат в техните стопанства, с цел да предпазят оптимално своите служащи и личен състав от риска за заразяване с ковид. Животновъдите са наясно какво би трябвало да се направи в общите пространства, какъв филтър е нужен, стерилизация и проветряване на пространствата, както и инструктажи за персоналната хигиена. Важно е също по този начин недопускането на външни лица във фермата, контрола на техния личен състав в това число и по повод спазването на общата заповед за обществена отдалеченост.

В същото време сме безапелационни, че би трябвало да има несъмнено придвижване на стоките, включващи храни, първични материали и материали за хранителната промишленост в общността и в трети страни.

Изхранването на популацията е обезпечено. България е доста богата на зърнени първични материали, най-голямото терзание е да опазим хората здрави, с цел да може да продължат земеделските стопани своята активност, която не търпи изчакване, защото работата на полето е обвързвана с времето.

Бих посъветвала всеки фермер да си създаде проект за рецесия. Всички работодатели започнаха сходни ограничения, тъй че рискът от един инфектиран да не наруши работния цикъл.

Доброто във всичко това е, че работата на полето е най-безопасната зона за заразяване. Единственото, което би трябвало да се направи е по този начин да бъде проведена работата, че сред обособените служащи да има съответната отдалеченост, която подсигурява изолацията и понижава риска от заразяване. Това са елементарно постижими неща, надалеч по проблематично е тези ограничения да се вземат в индустриални предприятия, които са в халета, свързани с доста ръчен труд, а работните места са разстояние на 50см.

Взели сме ограничения и за чиновниците на МЗХГ, за които първо обвързване остава администрирането на всички ограничения за поддръжка на земеделската общественост, тъй че

да подсигуряваме приемането на парите на земеделските стопани

Това е първостепенната ни задача. Всеки шеф би трябвало да премине в режим на работа, който да подсигурява действието на системата. Ние би трябвало да осигурим приемането на поддръжката на земеделските производители.

Приехме решения, които ще разрешат земеделските производители и да се записват съвсем отдалечено и подаването на заявките за директните заплащания да стават с най-малък физически контакт при съблюдаване на обществената отдалеченост.

-При това състояние продължава ли подготовката на ограниченията, свързани с биосигурност и по-конкретно 5.1, защото заболяванията по животните се развиват без значение от епидемията от ковид.

-Категорично продължава работата, заболяванията по животните не чакат, епидемията не може да спре развиването на процесите в отглеждането на животни, обстановката остава същата. Както и не може да се спре развиването в растениевъдството, въобще никакви процеси в земеделието. Към днешна дата отговорно декларирам – остават всички графици . Индикативния график за заплащанията по директните заплащания, идната седмица чакаме преразпределителни заплащания по този начин както са оповестени. Първата седмица на април ще се изпълнят всички посоки по размер 10 и в навечерието на Великден се надявам, че ще можем да платим и зелените заплащания, което е най-голямото заплащане по размер и обгръща съвсем всички аграрни стопани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР